Search by category:
Egyéb kategória

Hamarosan újabb kétezer nővér hiányozhat a szlovák egészségügyből

Hamarosan újabb kétezer nővér hiányozhat a szlovák egészségügyből
Nagy Roland
2021. 01. 15., p – 17:07

2021. január 16., szombat – 08:00
nővérek

Friss ikon
Off

Törzs

Kober szerint az egészségügyi dolgozók elöregedése már régóta megoldatlan probléma az országban, amivel most már komolyan el kell kezdeni foglalkozni. A nővérkamara irodavezetője úgy véli, jelenleg arra kellene koncentrálni, hogy a nyugdíjkorhatár közelében lévő nővéreket valamilyen módon az egészségügyi rendszerben tartsák.

A távozás kockázatát erősíti a járványhelyzet, a megfertőződés veszélye, valamint a hatalmas leterheltség, amit a koronavírus miatt az utóbbi időben át kellett élniük.

Kober hozzátette: az elmúlt hónapban 138 nővért kellett eltávolítani a nyilvántartásból, további 91 nővér pedig kérvényezte a regisztrációjának ideiglenes felfüggesztését, mivel jelenleg nem dolgozik a szlovák egészségügyben. Ezzel szemben mindössze 29 új nővért és 2 szülészasszisztenset jegyeztek be.

nővér illusztráció

Aggasztó a nővérhiány

A koronavírus-járvány miatt óriási nyomás nehezedik a szlovákiai kórházakra. Aggodalomra adnak okot a nővérkamara legfrissebb adatai: több mint tízezer nővér hiányzik a hazai egészségügyből, szintén riasztó az orvoshiány.

Ez az aránytalanság egyébként már régóta jellemző. Az előző évben például 911 nővérnek szűnt meg a regisztrációja, 973 nővér ideiglenesen felhagyott a munkájával, és csak 389 új abszolvenst vettek nyilvántartásba. Szlovákiában ráadásul több mint 1500 nővér már 60 év felett van.

„A járvány előtti időszakban éppen ez a korcsoport gondolkozott rajta, hogy elhalasztja a nyugdíjba vonulását. Manapság viszont ez már nem érvényes. A 65 év felettiek között pedig további 881 nővért tartunk számon, akik szó szerint egyik napról a másikra nyugdíjba mehetnek. 2381 nővér kiesését a rendszer nem bírná ki”

– közölte a kamara munkatársa, hozzátéve, hogy a politikai vezetésnek arra is megoldást kellene találnia, hogyan csábítsa haza a külföldön dolgozó szlovákiai nővéreket.

(nar, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A közeljövőben 2381 nővér mehet nyugdíjba, ami a jelenlegi munkaerőhiány mellett súlyos következményekkel járhat – figyelmeztetett Lukáš Kober, a szlovák nővérkamara (SKSaPA) irodavezetője.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment