Search by category:
Egyéb kategória

Érsekújvári turistakalauz kiemelt útvonalakkal

Érsekújvári turistakalauz kiemelt útvonalakkal
Száz Ildikó
2021. 01. 16., szo – 07:33

2021. január 16., szombat – 13:30
Érsekújvár

Friss ikon
Off

Törzs

Strba Sándor elmondta, a térképeket felnagyították, mert ez első kiadásban túl kicsire sikerültek. A turistakalauz első kiadványához ezért ajándékul kis nagyítókat is mellékelt. A magánkiadású könyv a szerző által alapított Bibliotheka Kaláka Magánkönyvtárban és a Kultúra Könyvesboltban is kapható. A koronavírus idején igencsak hasznos kiadványnak bizonyul a turistakalauz, mert Strba Sándor sem helytörténészként, sem idegenvezetőként nem vállalhat városi sétákat. Mindazok, akik ennek ellenére városnéző körútra indulnak a családjukkal, a turistakalauzban foglaltak alapján is el tudnak igazodni a kiemelt útvonalakon. Több mint száz fotó és a tizenhat térkép segítségével idézhetik fel a város egykori arculatát, követhetik figyelemmel a változásokat. „Nagy öröm számomra, hogy ilyen nagy az érdeklődés a könyv iránt. Lám, megélhette a második kiadást az ünnepekre! Ám a napjaim továbbra is szorgos munkával telnek. Napi hét órát dolgozom az Érsekújvár történelmét összefoglaló trilógia befejező kötetén” – mondta Strba Sándor. Az Érsekújvár I kötetben A letelepedés első nyomaitól a vár lebontásáig címmel írta meg a város történetét, a könyv 2014-ben jelent meg. Három évre rá jelent meg az Érsekújvár II – A vár lebontásától a második világháború befejezéséig (1724–1945). Hamarosan elkészül a trilógia befejező kötete, amelyhez számos dokumentumot kell átolvasnia, évszámot feljegyeznie a rendszerváltást megelőző, illetve az azt követő időszakokról, melyek meghatározták a város történéseit, az itt élők mindennapjait.

A szerző érdekes történetekkel teszi élvezetesebbé a történelmi összefoglalót. Beszélgetésünk idején éppen egy olyan eseményt dolgozott fel, amikor az egyik érsekújvári gyár dolgos munkásai szomorúan értesülnek arról, hogy a feladataikat mostantól a vadonatúj gépeken is el tudják végezni.

Bevezető
Érsekújvár |

Nagy volt az érdeklődés Strba Sándor érsekújvári helytörténész, idegenvezető, nyugalmazott pedagógus Érsekújvári turistakalauz címen megjelent kiadványa iránt. A város egykori krónikása elmondta, a közelmúltban jelent meg az útikalauz második kiadása, némi változtatásokkal.

Címkék

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment