Search by category:
Egyéb kategória

Mitől erkölcsös a divat?

Mitől erkölcsös a divat?
Mészáros Richárd
2021. 01. 17., v – 12:55

2021. január 17., vasárnap – 16:19
Mitől erkölcsös a divat?

Friss ikon
Off

Törzs

Nem kell, hogy az öltözködés a vásárlásmániáról szóljon, és a megunt ruhahalmok kihajigálásáról a szemétbe. Ismert magyar színésznők, énekesnők vállalják harcosan, hogy ők a legtöbb holmijukat a second hand boltokban szerzik be. Az Örkény Színház művésznője, Für Anikó csak ilyen butikokban vásárol. A Budapest Bár népszerű énekesnője, Németh Juci éveken át vezetett egy minőségi turit, a „Nemjucit”, a hozzá behozott vagy baráti körben összeszedett használt, de jó minőségű ruhákból. Ma már nincs extra energiája erre, de a saját ruhatárának 90 százaléka, a fellépőruháktól a hétköznapi viseletekig ilyen holmikból áll.

De nemcsak a pazarló vásárlás elkerülését jelenti az első hallásra furcsa kifejezés: etikus divat. Mitől lenne erkölcsös a divat? A fiatal, Zalaegerszegen élő dizájner, László Edina szerint a fogalom már régóta ismert: „Etikátlan a divat, amikor a multik a tömegtermeléssel tönkreteszik a környezetet, kihasználják, kizsákmányolják a munkaerőt. Kínában és Indiában gyerekmunkásokat alkalmaznak, fillérekért. Mi azért kezdtünk több mint 10 éve újrahasznosítással dolgozni, hogy ezt az etikátlan világot meg lehessen változtatni.”
A tömeges rabszolgamunka és a gyerekmunka csak addig tűnik számunkra távoli dolognak, amíg nem találkozunk vele. Mondjuk egy olyan dokumentumfilmben, ami az úgynevezett varróhajókról s a kimerülésig dolgoztatott varrónőkről és gyerekekről készült. A szisztéma a következő: a Távol-Keleten 4-5 szintes hatalmas hajókba bepakolják a szabászatot, a varrodát, a nyersanyagot, és mire a holland vámmentes területre behajóznak, kész az áru, már szállítják is ismert márkák logójával az üzletekbe. S ha egy-egy munkás az út során a kimerültségbe belehal, a tengerbe kerül.

A természetet is kizsákmányolja a tömegtermelés. Nagy mennyiségű kemikáliát permeteznek szét a gyapotföldeken, egy méter pamut előállításához ezer liter vizet használnak el mosásra, festésre, utókezelésre. A szennyezett víz megy vissza a természetbe.
„Már egyetemista koromban észleltem, hogy iszonyat mennyiségű vegyszert használunk a színek előállításához. Tudtad például, hogy a türkizkék a legszennyezőbb festék? Ezért megpróbáltam növényi alapú, környezetbarát festékeket használni a diplomamunkámhoz” – mondta Edina.

A bevásárlóközpontokban, fast fashion márkaboltokban kínált divatos, olcsó trikókból, ingekből, ruhákból olyan szintű a túltermelés a világon, hogy az el nem adott ruhatömeget már a szegény országok sem tudják befogadni  adományként. Így a gyártók elégetik a hatalmas felesleget, szennyezve ezzel a talajt és a levegőt. És még így is nagy nyereséggel dolgoznak.

Válogatás László Edina kollekcióiból
2021. 01. 17., v – 12:57
Mészáros Richárd

Gallery images
Válogatás László Edina kollekcióiból

Válogatás László Edina kollekcióiból

Válogatás László Edina kollekcióiból

Válogatás László Edina kollekcióiból

Válogatás László Edina kollekcióiból

Válogatás László Edina kollekcióiból

Válogatás László Edina kollekcióiból

Válogatás László Edina kollekcióiból

Leírás

(Fotók: László Edina Facebook-oldala)

Azok a tervezők, akik a fenntarthatóságot nemcsak divatos szlogennek tartják, Amerikától Olaszországon, Szlovákián át Magyarországig bebizonyították, hogy másmilyen is lehet a divat. Így például a pozsonyi székhelyű Earthing, vagy Alžbeta Irhová, aki az egyik legismertebb szlovák környezettudatos ruhamárka, a Bagbet megteremtője. Ő kidobásra ítélt ruhadaraboknak ad új formát.
A környezettudatos tervezők ügyelnek arra is, hogy milyen alapanyagokat használnak. Természetes kelmékkel dolgoznak, amelyek, miután már kiszolgálták viselőjüket, lebomlanak, nem szennyezik a környezetet. A műszálas ruhák ugyanolyan károsak a természetre, mint a PET palackok.

Fontos szempont számukra az is, hogy ne keletkezzen sok szemét a gyártásnál. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen textil- és divattervező szakán diplomázott fiatal tervező, Vetlényi Alma kollekciói például úgy készülnek, hogy nincs vagy csak minimális a szabászati hulladék. Gombokkal, hajtásokkal, cipzárakkal alakítja a formát nőiesre. László Edina mintatervező, a Lazlo márka megalapítója is a MOME befejezése után lett a fenntartható divat egyik ismert magyarországi képviselője. A nagy varrodáknál megmaradt, elégetésre szánt szabászati hulladékokat használja fel a modelljeihez, a kis daraboktól a minőségi végekig.

„Egy évben úgy 3-4 ezer ruhadarabot varrunk. Sokáig csak az osztrák piacra dolgoztunk, ahol egy dizájner kiállításon lettünk ismertek. Nem a modellvékony lányoknak tervezünk. A ruháim változóak, ami kijön a maradékból, sok a lezser fazon. A legjobb cégektől vásároljuk a minőségi maradékot.”

A legismertebb magyar ökodi­zájnerek közé tartoznak a Medence csoport tagjai. Több mint tíz éve kitalálták, mi mindenre lehet hasznosítani a várost ellepő műanyag reklám molinókat. Egyedi tervezésű táskákat, hátizsákokat készítenek belőlük, sőt a rendezvényeiken, a segítségükkel, bárki megvarrhatja a saját táskáját. A reklámponyvákból kültéri foteleket, kanapékat is gyártanak. S mert nagy mennyiségben kerülnek hozzájuk az alapanyagok, az esztétikailag nem eléggé izgalmasakat átadják a természetvédőknek, akik például békamentő kerítést csinálnak belőlük.

De vajon szembemenni lehet az árral? Szembe az állandó vásárlásra ösztönző reklámnyomással? A dizájnerek új generációja hiszi, hogy igen. És azok a vásárlók is tudják, akik inkább kevesebbet vesznek, de megfizetik a minőséget, és ki tudnak jönni úgy egy bevásárlóközpontból, hogy nincs tele a kezük újabb, feleslegesen összevásárolt holmikkal, amelyek csak pillanatnyi örömet adnak.

Bevezető

Nemcsak a környezet védelme trendi, a divat is lehet környezetvédő. Fiatal tervezők számára ez már világszerte evidencia. Tudják ugyanis azt, amit mi, vásárlók még nem, hogy a divat az olajtermelés után a második leginkább környezetszennyező iparág a világon!

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Völgyi Vera

Read More

Post Comment