Search by category:
Egyéb kategória

Történelmi siker a K2-n

Történelmi siker a K2-n
Orosky Tamás
2021. 01. 17., v – 22:29

2021. január 18., hétfő – 18:43
hegymászó

Friss ikon
Off

Törzs

Már pénteken a kínai-pakisztáni határon található K2-re szegeződött a komplett hegymászóvilág figyelme. A legnehezebbnek tartott nyolcezer méter feletti hegyet korábban senki sem mászta meg a téli időszakban, de pénteken 9 serpa és 1 gorka etnikumhoz tartozó nepáli mászó érezhetően nagy ziccerbe került, miután 7800 méteren a négyes tábort is sikeresen kiépítették. Ráadásul szombatra enyhe szelet és kedvező időjárást mutattak az előrejelzések, ideális körülményeket teremtve a csúcstámadáshoz.

Bevárták egymást

A csúcsmászásra induló tízfős csapatba összesen három expedíció delegált tagokat: egyrészt ott volt az egyetlen nem serpa mászó, Nirmal „Nims“ Purja és öt embere (az ő nevéhez fűzödik egy másik fontos rekord is, miután tavaly mindössze 6 hónap és 6 nap alatt feljutott mind a 14 nyolcezresre), ott volt a veterán Mingma G serpa két társával, valamint a Seven Summit Treks kereskedelmi mászócég egyik serpája. Előzetesen rengeteg találgatás volt azzal kapcsolatban, hogy ki lehet közülük az első a csúcson, de végül a mászók egy rendkívül szép gesztussal úgy döntöttek, hogy a cél alatt tíz méterrel megvárják egymást, és együtt lépnek fel a K2 tetejére.

A nepáli nemzeti himnuszt énekelve léptünk fel a csúcsra – olvasható Nirmal Purja Facebook-bejegyzésében – Büszkék vagyunk rá, hogy a történelem részeivé váltunk és megmutattuk, hogy együtműködéssel, csapatmunkával és pozitív mentalitással túl lehet lépni a határainkon.ˮ

A tíz nepáli sikerének szimbolikus jelentősége is van: a gyakran háttérbe szoruló vagy figyelmen kívül hagyott teherhordók a hegymászótörténelem fontos mérföldköveinél szinte kivétel nélkül kulcsszerepet játszottak, az egyik legfontosabb, sokak által vágyott siker azonban így teljes egészében az övék lett.

A beszámolók szerint 9-en, de az is lehet, hogy mind a 10-en pótlólagos oxigén használatával jutottak fel a csúcsra, ami jelentős könnyítésnek számít, és sokak szemében kicsit beárnyékolja a sikert. Vasárnap délben mind a tízen sikeresen leereszkedtek az alaptáborba.

Tragédia

Sokan áhitoztak a K2 első téli megmászására az idén: az expedíciók esélyeit részletesen feldolgozó cikkben a Mozgasvilag.hu oldal legalább 60-ra saccolja a hegyen tartózkodók számát, de pontos adat ezzel kapcsolatban nem áll rendelkezésre. A hegy alsó régióiban továbbra is sokan mozognak és akklimatizálódnak, a már kiépített táborokkal és rögzített kötelekkel az ő esélyeik is javultak a csúcs elérésére.

A nepáliak történelmi sikerét beárnyékolta egy szörnyű tragédia: egy tapasztalt katalán mászó, Sergi Mingote ereszkedés közben, az egyes tábor és az előretolt alaptábor közötti úton kicsúszott és lezuhant, sérüléseibe belehalt.

 

Bevezető

Az utolsó, télen még érintetlen nyolcezres csúcsot is sikerült meghódítani: szombaton a 8611 méter magas K2-re egyszerre tíz nepáli mászó jutott fel. A siker az egyik legfontosabb mérföldkő a hegymászás történelmében.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Lencsés Zoltán

Read More

Post Comment