Search by category:
Egyéb kategória

Ezért jó a szívnek a tökmag

Ezért jó a szívnek a tökmag
Hegedűs Norbert
2021. 01. 18., h – 10:41

2021. január 24., vasárnap – 13:05
tökmag

Friss ikon
Off

Törzs

Ez pedig segítséget nyújt abban, hogy vérereink egészségesek, rugalmasak maradjanak, ne alakuljanak ki rajtuk olyan lerakódások, melyek érszűkületet okozhatnak.

A tökmagot héjával vagy anélkül is lehet fogyasztani. Jó tudni, hogy ha a héjával esszük, akkor – azonkívül, hogy ropogósabb, és rostban gazdagabb lesz – a szívbetegség és az elhízás megelőzésében nagyobb segítséget nyújt. Az egészben fogyasztott magok 5,2 gramm rostot tartalmaznak, míg héj nélkül csupán 1,8 grammnyi van bennük.

A tökmag mikrotápanyagokat is tartalmaz: például magnéziumot, ami jót tesz a csontrendszerünk és szívünk egészségének, és segít csökkenteni a vérnyomást is. A magnézium hiánya izomgyengeséghez, akaratlan izom-összehúzódásokhoz (görcsökhöz) vezet. Már egy negyed bögre tökmagban is megtalálható a napi magnéziumszükségletünk 42 százaléka, ami azért fontos, mert magnéziumból sokunk nem fogyaszt eleget naponta.

Pici mag, de tápanyagban erős

100 gramm tökmagban körülbelül 1 mg cink van. Ez az antioxidáns a gyulladások elleni küzdelemben segít. A magokban található omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, szerepet játszanak a szív- és érrendszeri kockázatok mérséklésében, és segítenek megőrizni ereink rugalmasságát. Tartalmaz ezenfelül K-vitamint, aminek nagyon fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a vérlemezkék összetapadását – így fogyasztásával csökkenthető a vérrögök kialakulásának kockázata.

Még miért „tökjó”?

Triptofán nevű aminosavat is tartalmaz, ezért a tökmagfogyasztók esetenként jobb alvók lehetnek. Ezt a vegyületet a szervezetünk szerotoninná alakítja; ami nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá és vidámabbá tehet minket. A tökmagban lévő B-vitaminok és egészséges zsírsavak ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy az idegrendszerünk kiegyensúlyozottabban működjön. A szintén a tökmagban lévő melatonin nélkülözhetetlen az alvás és ébrenlét szabályozásához, vagyis ahhoz, hogy könnyebben elaludjunk, kevesebbszer riadjunk fel. Egyes kutatások a különböző rákfajták (mell- és prosztatarák) megelőzésénél is említették a tökmagot. Sőt, azt is kimutatták, hogy a tökmagolaj segít a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében.

(hazipatika)

Bevezető

A tökmagban található fitoszterolok jótékony hatásúnak bizonyultak a vér koleszterinszintjére, tehát csökkentik a „rossz” koleszterin, ugyanakkor növelik a „jó” koleszterin szintjét.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Read More

Post Comment