Search by category:
Egyéb kategória

Elkészült a részletesebb vakcinaprogram

Elkészült a részletesebb vakcinaprogram
Nagy Roland
2021. 01. 20., sze – 16:27

2021. január 21., csütörtök – 07:00
oltás

Friss ikon
Off

Törzs

Az új oltási stratégiában a korábbi 4 fázis helyett már 11-gyel számolnak, a fő kritériumot pedig az életkor és az egészségügyi állapot jelenti.

Az első szakaszban továbbra is az egészségügyi dolgozók élveznek elsőbbséget, de a listát bővítették például az orvostanhallgatókkal, akik naponta kapcsolatban vannak a betegekkel, valamint azokkal az egyházi személyekkel, akik a kórházakban vagy az idősotthonokban nyújtanak lelki segélyszolgálatot.

Ide sorolják továbbá a szociális otthonok alkalmazottait és lakóit, valamint a mintavételi pontok dolgozóit, hiszen ők is állandó kapcsolatban vannak a fertőzöttekkel.

A tárca még az első fázisban engedélyezi bizonyos súlyos betegek beoltását is, például azoknak a személyeknek, akik hemodialízisre szorulnak, vagy olyan fekvőbetegeknek, akik képtelenek elhagyni a kórházi ágyat. Számukra azokban a kórházakban biztosítanák az oltóanyagot, amelyben kezelik őket. 

Már az idősek jönnek

Az oltási menetrend második szakaszában következnek azok az idősek, akik betöltötték a 85. életévüket.

Marek Krajčí (OĽaNO) a közösségi oldalán bejelentette, hogy bizonyos járásokban szerdától már engedélyezik a regisztrációjukat, vagyis ez azt jelenti, hogy jelenleg a vakcinaprogram második fázisának elején járunk.

SPÚŠŤAME REGISTRÁCIU SENIOROV NAD 85 ROKOV

Od zajtra sa môžu cez formulár na korona.gov.sk v niektorých okresoch…Közzétette: Marek Krajčí – 2021. január 19., kedd

 

Fontos azonban hangsúlyozni: minden szakaszban érvényes, hogy azok a személyek is beoltathatják magukat, akik az előző fázisban nem kerültek sorra. Vagyis annak ellenére, hogy lassan áttérünk az idősek beoltására, az egészségügyi dolgozók továbbra is regisztrálhatnak.

A 85 feletti korosztály után következnek a 75, majd a 65 év felettiek.

Krónikus betegek

Az ötödik fázisba érve kapnak elsőbbséget a krónikus betegek, függetlenül attól, hány évesek. A minisztérium határozatában összesen 23 olyan csoport szerepel, akik egészségügyi állapotuk miatt előbb juthatnak hozzá az oltáshoz. Például ide soroljak azokat a rákos betegeket, akik jelenleg is kezelés alatt állnak, de ide tartoznak a kórosan elhízott személyek és AIDS-szel fertőzöttek is. 

A hatodik fázisba szintén a krónikus betegek tartoznak, ám olyan betegségekkel, amelyek kevésbé kockázatosak. Ide tartoznak azok a rákbetegek, akiknél már hosszabb távú remisszió áll fenn (vagyis a daganat visszahúzódott).

A betegségekkel kapcsolatos teljes listát itt olvashatják.

A hetedik fázisban szerepelnek azok a tanárok, akik már betöltötték az 55. életévüket. Utánuk következik a teljes 55 év feletti populáció, majd az összes többi tanár, a 45 év feletti lakosság, az utolsó fázisban pedig azok, akik nem tartoznak egyetlen kivételes csoportba sem.

oltás

  • 1. fázis: egészségügyi dolgozók, orvostanhallgatók, fertőzöttekkel kapcsolatban lévő egyházi személyek, az idősotthonok lakói és alkalmazottai, a mintavételi pontok dolgozói, valamint néhány súlyos beteg
  • 2. fázis: 85 év felettiek
  • 3. fázis: 75 év felettiek
  • 4. fázis: 65 év felettiek
  • 5. fázis: krónikus betegek súlyos megbetegedéssel
  • 6. fázis: krónikus betegek kevésbé súlyos megbetegedésekkel:
  • 7. fázis: 55 év feletti tanárok
  • 8. fázis: 55 év feletti lakosság
  • 9. fázis: az összes többi tanár
  • 10. fázis: a 45 év feletti korosztály
  • 11. fázis: a 18 és 45 év közötti korosztály
Cím
Az oltási program 11 fázisa

Időpont nélkül

Az oltási program fázisai egyelőre nincsenek időponthoz kötve, vagyis nem tudjuk, hogy körülbelül mikor lépünk át egyik fázisból a másikba.

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök úgy becsülte, hogy ha az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja az AstraZeneca oltását, akkor az utolsó csoportra már júniusban sor kerülhet, ha viszont csak a Pfizer és a Moderna oltása áll majd rendelkezésünkre, akkor az utolsó fázis talán csak augusztusban kezdődhet el.

A tárca emellett módosította a két vakcina közt eltelt időszakot, az új határozat értelmében már nem 21, hanem 28 napot kell várnunk a második dózisra.

Bevezető
Pozsony |

Az egészségügyi minisztérium közzétette a határozatot, melyben pontosabban meghatározza az oltási program egyes fázisait. 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment