Search by category:
Egyéb kategória

Szombattól a gargalizálós tesztre is lehet jelentkezni

Szombattól a gargalizálós tesztre is lehet jelentkezni
Hegedűs Norbert
2021. 01. 22., p – 16:40

2021. január 22., péntek – 17:22
gargalizálós teszt

Friss ikon
Off

Törzs

„Természetesen nagyon fontos, hogy a mintavétel minél kényelmesebb legyen, de akkreditált laboratóriumként az eredmények pontosságát is garantálnunk kell, ezért csak alapos ellenőrzés után hozzuk forgalomba a gargalizálós tesztet Azt vizsgáljuk, megfelel-e a PCR-vizsgálatok szigorú paramétereinek” – mondta Peter Lednický, az Alpha medical vezérigazgatója, és hozzátette, már kipróbálták a tesztet a laboratórium alkalmazottain.

Az érdeklődők a lab.online weboldalon jelentkezhetnek majd a tesztelésre. A gargarizálós tesztet az Alpha medical fokozatosan hozzáférhetővé teszi az összes mintavételi ponton.

A cég szerint ennek a lehetőségnek főleg azok fognák örülni, akiknek kellemetlen, ha az orrgaratukból vesznek mintát, vagy például orrsérülés, esetleg más ok miatt nem tesztelhetik így őket. A nem invazív mintavétel a tíz évnél idősebb gyerekek számára is jobban megfelel, feltéve, hogy tudnak gargarizálni. A gargalizálófolyadék íze enyhén sós, ha véletlenül nyelünk belőle, az nem jelent egészségügyi kockázatot.

A vizsgált személy fiziológiás sóoldatot, szívószálat és egy kék kupakkal lezárt kémcsövet kap. Gargalizálás előtt fel kell köhögni, és ki kell fújni az orrot. A kupakot le kell törni, a folyadékot a szájba kell önteni, és legalább 30 másodpercig gargalizálni kell.

Az ampullát, a kupakot, a szívószálat a biológiai hulladékba gyűjtésére szolgáló edénybe kell dobni. A kémcsövet le kell adni a gyűjtőponton az egészségügyi személyzetnek.
 

Az eredményről automatikusan értesítést kap a tesztelt személy szlovák és angolul nyelven. A teszt ára 59 euró. A gargalizálós teszt előtt legalább két órával nem szabad enni, inni, gargalizálni, rágógumit rágni, kiöblíteni a szájat, fogat mosni, orrsprayt vagy orrcseppet használni. Az eredményre nagyjából anannyit kell várni, mint a PCR-teszt eredményére.

Bevezető

Szombattól (január 23.) a gargalizálós tesztre is lehet jelentkezni. Ez a módszer lehet az orrgaratból vett minta vizsgálatának alternatívája. Az Alpha medical cég tájékoztatása szerint az ilyen teszt rendkívül pontos.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment