Search by category:
Egyéb kategória

Tízezrek kezdik el törleszteni a hitelüket

Tízezrek kezdik el törleszteni a hitelüket
Molnár Iván
2021. 01. 22., p – 17:18

2021. január 23., szombat – 19:04
Heger

Friss ikon
Off

Törzs

A parlament által tavaly tavasszal elfogadott jogszabálynak köszönhetően a hitelüket törlesztő lakossági ügyfelek, egyéni vállalkozók és a 250-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kis- és közepes cégek legfeljebb kilenc hónapra kérvényezhetik a bankoktól a törlesztőrészletek fizetésének az elhalasztását, ha a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Egy adós legfeljebb egyszer kérvényezhet halasztást, miközben a kilenc hónap csak a felső határ, az ügyfél dönthet úgy, hogy kilenc hónapot halaszt, de akár úgy is, hogy csak egyet, attól függően, milyen az anyagi helyzete.

„Máig összesen 134 ezren igényelték a halasztást. A többségük, több mint 100 ezren erre még tavaly áprilisban és májusban kerítettek sort, míg decemberben már csak 2 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, vagyis látványosan csökken az érdeklődés”

– mondta el Marcel Klimek pénzügyi államtitkár.

Mivel a tavaly tavasszal igénylők többsége a 9 hónapos halasztást vette igénybe, az emberek többségének most, januárban és februárban jár le a moratórium, és kell majd újra elkezdeniük törleszteni a hitelüket.

„Információink szerint az érintettek 95 százalékának nem okoz majd gondot a törlesztés”

– állítja a pénzügyminiszter. A tárcavezető szerint a fennmaradó 5 százaléknak, akik még anyagi nehézségekkel küzdenek, a bankokkal kell megegyezniük.

„A problémás ügyfelek többségének már felajánlottak egy személyre szabott konstrukciót, hogy a törlesztés újrakezdése miatt ne boruljon fel a családi kasszájuk”

– tette hozzá Klimek, aki szerint a hiteltörlesztés újrakezdése az összes szlovákiai banki ügyfélnek csupán a 0,7 százalékát, minden ezer ügyfélből csak hetet érint majd negatívan. A pénzügyi államtitkár szerint ez az arány egyáltalán nem kirívó, hiszen a hiteltörlesztéssel a járvány kitörését megelőző gazdasági fellendülés idején is nagyjából ennyi ügyfélnek akadtak gondjai.

Akik még nem éltek a halasztás lehetőségével, azok ezt még mindig megtehetik. „A hitelüket törlesztő banki ügyfelek egyszeri alkalommal, legfeljebb 9 hónapos halasztást igényelve, erre még március 31-éig keríthetnek sort, úgy, hogy nem kerülnek fel a hiteltörlesztők feketelistájára, vagyis a későbbiekben sem lesz problémájuk, ha hitelt szeretnének igényelni” – mondta el Heger.

Bevezető
Pozsony |

Akiknek lejár a hiteltörlesztési moratóriumuk, ám továbbra is nehéz anyagi helyzetben vannak, azoknak erre a bankokkal már egyénileg kell megoldást találniuk – jelentette be Eduard Heger pénzügyminiszter a Szlovák Bankszövetség (SBA) képviselőivel folytatott tárgyalásait követően.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment