Search by category:
Egyéb kategória

Több halálesetet okozhat az új brit variáns, de hatékonyak ellene az oltások

Több halálesetet okozhat az új brit variáns, de hatékonyak ellene az oltások
Mészáros Richárd
2021. 01. 23., szo – 08:56

2021. január 23., szombat – 09:19
koronavírus Nagy-Britannia

Friss ikon
Off

Törzs

Sir Patrick Vallance ugyanakkor hangsúlyozta azt is péntek esti sajtótájékoztatóján, hogy a vizsgálati eredmények alapján az eddig kidolgozott vakcinák az új vírusváltozattal szemben is ugyanolyan hatékonyak, mint az először felbukkant variáns esetében.

Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Streeten tartott közös sajtóértekezleten elmondta, hogy Angliában a felnőtt lakosság tíz százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltást.

Vallance professzor tájékoztatása szerint azok körében, akiket kórházban kezelnek koronavírus-fertőzéssel, nem mutatkozik különbség a korábbi és az új brit vírusvariáns okozta halálozások számai között.

Sir Patrick szerint a koronavírus-fertőzöttek összességére vetítve ugyanakkor vannak „jelenleg nem túl erőteljes” bizonyítékok arra, hogy az új variáns – azon túl, hogy a réginél 30-70 százalék közötti mértékben fertőzőképesebb – több halálesethez vezethet.

A kormányfőtanácsos példaként elmondta: a hatvanas éveikben járó férfiak esetében ezer koronavírus-beteg közül az eredeti vírusváltozattal történt fertőződés esetén hozzávetőleg tíznek, az új koronavírus-variáns okozta fertőződés esetén mintegy 13–14-nek a halála valószínűsíthető.

Sir Patrick Vallance hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezekkel a számokkal kapcsolatban nagyon sok a bizonytalanság, sok vizsgálat szükséges annak kiderítésére, hogy ez valóban így van-e.

Arra viszont egyre több az egyértelmű bizonyíték, hogy a Nagy-Britanniában azonosított új koronavírus-változatra is hatnak az eddig kidolgozott oltások – mondta Vallance professzor.

Kiemelte: a BioNTech vállalat, amely a Pfizer gyógyszeripari csoporttal közösen fejlesztett ki egy vakcinatípust, éppen a napokban tette közzé a beoltottaktól nyert vérminták vizsgálatára alapuló tanulmányát, amelyben az áll, hogy az oltóanyag nagyon jó hatékonysággal semlegesíti az új koronavírus-variánst is.

A Downing Streeten tartott péntek esti sajtótájékoztatón a brit kormányfő is hangsúlyozta ugyanezt, mondván: a tudományos bizonyítékok egyértelműen azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban jelenleg forgalmazott mindkét oltóanyag – a Pfizer/BioNTech-vakcina mellett az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyaga is – egyaránt hatékony a régi és az új koronavírus-változat ellen.

Boris Johnson kiemelte azt is, hogy a brit oltási kampány december 8-i kezdete óta országszerte 5,4 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcinát.

Hozzátette: a legutóbbi 24 órában rekordszámú, 400 ezer oltást adtak be az Egyesült Királyságban, és a messze legnépesebb országrészben, az 56 milliós Angliában a felnőtt lakosság tíz százaléka, a 80 éven felüli korosztály 71 százaléka, az idősotthonok lakóinak kétharmada már megkapta a vakcina első dózisát.

A brit egészségügyi minisztérium péntek este ismertetett részletes adatai szerint országosan eddig 5 383 103-an kapták meg az oltás első adagját, 466 976 embernek a második dózist is beadták.

A tárca tájékoztatása szerint továbbra is folyamatosan és jelentősen csökken az új fertőzések száma.

Az új adatsor alapján a pénteken zárult egy hétben 267 892 koronavírus-fertőzést szűrtek ki az Egyesült Királyság egészében. Ez 90 655-tel, 25,3 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

Bevezető

A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint vannak arra mutató – egyelőre nem egyértelmű – jelek, hogy a koronavírus néhány hónapja Nagy-Britanniában azonosított új variánsa a korábbi változatnál valamivel több halálesetet okozhat.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment