Search by category:
Egyéb kategória

Bereznay: „Hetente 50-60 órát gyakorlok a szimulátorban”

Bereznay: „Hetente 50-60 órát gyakorlok a szimulátorban”
Mészáros György
2021. 01. 25., h – 18:24

2021. január 26., kedd – 09:14
Bereznay Dániel

Friss ikon
Off

Törzs

Amikor 2018-ban beszélgettünk, még a Mercedes AMG Petronas Motorsport csapatában versenyezett, most már az Alfa Romeo istállójának a tagja. Miért váltott csapatot?
Ugyanúgy, mint a valós sportokban, a csapatok itt is a legjobb versenyzőkért küzdenek. Az Alfa Romeo pedig számomra egy kedvezőbb szerződést ajánlott fel, mint a Mercedes, ezért döntöttem mellettük. Ez egy kisebb csapat, mint a Mercedes, sokkal családiasabb a hangulat, mindenki ismer mindenkit. Ezért engem boldogsággal tölt el, hogy náluk versenyezhetek.

A versenyzés terén mi történt önnel az elmúlt két évben?
Egyénileg egy kicsit gyengébb eredmények jöttek, mint a Mercedesnél. De ez nem azért van, mert bármit is rosszabbul csinálnánk, egyszerűen a mezőny olyan szoros, a pilóták annyira közel vannak egymáshoz, hogy szinte lehetetlen minden évben a legjobb első három között lenni. A Mercedesszel anno megnyertük a konstruktőri versenyt, én egyéniben a második lettem. Az Alfa Romeónál azóta van egy 3. és egy 5. hely a nevem mellett az egyéni bajnokságban. De tudom, hogy milyen az út vissza a csúcsra, és remélem, hogy 2021-ben vissza is jutok oda. 

Ön lett 2020-ban Magyarországon az év e-sportolója. Milyen érzés volt ebben a kitüntetésben részesülni? Számított a díjra?
Arra számítottam, hogy esélyes vagyok, mivel egy Forma–1-es csapatnak dolgozni óriási presztízs. Ugyanakkor Magyarországon van sok másik sikeres, tökéletes e-sportoló, akik szintén küzdöttek ezért a kitüntetésért. Sikerült őket magam mögé utasítani, ami jó érzéssel tölt el. Örülök, hogy nemcsak magamért és a csapatomért versenyzem, hanem egész Magyarországot képviselem. E díj szerint a legjobb színben. 

Az Év e-sportolója cím jelentheti azt, hogy az e-sportok és az e-sportolók egyre nagyobb ismeretségre és elismerésre tesznek szert Magyarországon és a környéken? Vagy még mindig csak egy kisebb közeget érdekel ez a világ?
Az emberek többsége még mindig valódi sportokat néz, és szkeptikusan tekint az e-sportokra, ugyanakkor jó látni, hogy egyre többen elfogadják és elismerik az e-sportot. Ez az evolúciónak is köszönhető, hiszen azok a generációk, akik már ebben a e-világban nőttek fel, jobban vonzódnak a virtuális sportok felé. Így természetes, hogy egyre nagyobb teret kapnak az e-sportok és az e-sportolók. Azt azonban még véletlenül sem gondolom, hogy riválisai vagyunk a valós sportoknak, sosem hasonlítanám magamat egy valós sportolóhoz. Ugyanakkor, amilyen teljesítményt nyújtunk évről évre egy csapatban, egy versenysorozatban, az szerintem atlétákhoz méltó. Nyilván nálunk a szellemi teljesítmény kap nagyobb hangsúlyt, viszont a virtuális Forma–1 a szimulációk azon alfaja, amely legközelebb áll a valós sporthoz. A labdarúgást szimuláló FIFA-játékban mégiscsak egy kontrollert kell nyomkodni és felső nézetből nézik a focipályát. Mi azonban benne ülünk az autóban, aminek ugyanolyan karakterisztikája van, mint a valós autóknak. Ugyanazokon a pályákon versenyzünk, mint a Forma–1-ben. A kormányok és a pedálok mind visszacsatolják azokat az erőhatásokat, amelyek az igazi pilótákat is érik. Nincs ott a veszély, nincsenek G-hatások, de összességében megannyi példa van Magyarországon, pl. Wéber Gábor, Kis Norbert, Michelisz Norbert, hogy milyen sikeres valódi autóversenyzői pályafutást lehet elérni az e-sportból indulva.

Az elmúlt szezonban az Alfa Romeóval az egyéni pontversenyben az 5. helyen végzett a Forma–1 hivatalos e-sport bajnokságában. Az istállója pedig a második lett a konstruktőri versenyben. Hogyan értékeli a szezont, ez volt a maximum, amit ki lehetett hozni belőle, vagy lehetett volna jobb is?
Lehetett volna sokkal rosszabb, de lehetett volna jobb is. Például a két eddigi bajnok – Brendon Leigh és David Tonizza – mögöttem végzett. Remek érzés, hogy mindkét bajnokot legyőztem. Viszont lehetett volna sokkal jobb is, hiszen Bahreinben és Kínában is harcoltam a futamgyőzelemért, és ha csak néhány lépés máshogy jön ki, akkor 40-50 ponttal több lett volna a nevem mellett a tabellán, és oda kerültem volna az első három hely egyikébe.

Hogyan néznek ki szezon közben a mindennapjai? Mennyit gyakorol a szimulátor előtt ülve, illetve mennyire kell fizikálisan is fittnek lenni?
Szokták azt mondani, hogy ép testben ép lélek. Az, hogy fizikálisabban felkészültek vagyunk, nem hiszem, hogy minket gyorsabbá tenne egy adott pillanatban. Ugyanakkor ha jobban alszol, jobban érzed magad, magabiztosabb vagy, ez pedig adhat stabilitást, komfortérzetet a versenyeken. Egyszóval szoktam edzeni, de nyilván nem olyan durván, mint egy valós F1-es pilóta. A gyakorlásunkat a csapattársainkkal való felkészülés a versenyre teszi ki. Az autók itt egyforma teljesítményre képesek, a pilótáké a főszerep. Mi tudunk hozzáadni vagy elvenni ebből a teljesítményből. Az autóbeállítások módosíthatóak: a szárnyak és a kerekek dőlésszögei, a felfüggesztés, a hasmagasság stb. Ez több millió kombináció, aminek beállítását nem tudja átvenni helyettünk semmilyen mérnök, mivel mi értünk a játékhoz. A gyakorlás az, hogy megyünk-megyünk körbe az adott pályán, és ezeket a beállításokat próbálgatjuk. Egy héten körülbelül 50-60 órát gyakorlok a szimulátorban.

Az e-sport mennyire érezte meg a világban tomboló koronavírus-járványt?
A mi bajnokságunk szerencsére nem szakadt félbe, de máshogy alakult, mint általában. A versenyhétvégéket egy közös arénában szokták rendezni, ahol jelen van az összes játékos. De idén elővigyázatosságból ez nem így volt megrendezve, hanem mindenki otthonról versenyzett. Amikor valós F1-es versenyek maradtak el, akkor az igazi pilóták is beültek a szimulátorok elé, és több közös versenyünk is volt velük, ami fantasztikus élmény volt számomra. Ez sok emberrel jobban elfogadtatja az e-sportot, minket is híresebbé tett. Így négy hónap alatt nagyobb fejlődésen ment át az e-sport, mint mondjuk négy év alatt. 

A két évvel ezelőtti interjúban elmondta, hogy iskola mellett űzi a versenyt. Ez változott mostanra?
Már befejeztem a gimnáziumot, leérettségiztem, jelenleg csak az e-Forma–1-es karrieremre koncentrálok. Próbálok a csapatokkal hosszú távú szerződésekre törekedni, hogy minél tovább legyen megélhetésem. A magyarországi viszonyokhoz képest az e-sport ilyen szinten jó megélhetést biztosít.

Bevezető

Bereznay Dániel már több éve a Forma–1 hivatalos e-sport bajnokságának az élmezőnyébe tartozik. Az elmúlt szezonban az Alfa Romeo színeiben a pontversenyben az előkelő 5. helyen végzett. Magyarországon az év e-sportolójának választott Bereznayval telefonon beszélgettünk a díjról, az e-sportok elfogadottságáról és arról, hogy mennyire áll közel a szimuláció a valósághoz. 
 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Mészáros György

Read More

Post Comment