Search by category:
Egyéb kategória

Várják a második kört, de nem tudják, mikor lesz

Várják a második kört, de nem tudják, mikor lesz
Kiss Bartalos Éva
2021. 01. 25., h – 14:47

2021. január 25., hétfő – 15:30
teszt

Friss ikon
Off

Törzs

Sehol nem volt példa az őszi országos tesztelésen látott, több száz méteres sorokra, nem torlódtak fel a várakozók.

A régió városai közül Nagymegyeren a legriasztóbb a pozitív esetek aránya, a három nap alatt elvégzett tesztek 2,76 százalékánál mutatták ki a vírust. 5 345 tesztből 148 volt pozitív.

Somorján szombaton volt nagyobb a tesztelés iránti érdeklődés, de akkor sem kellett sokat várakozni a mintavételi helyek előtt. Két nap alatt 5 512 mintát értékeltek ki, ezek közül 81 mutatott pozitív eredményt. Az önkormányzat külön rendszerezte azokat, akik máshonnan érkeztek a tesztelésre, 31 ilyen esetet regisztráltak. A városban elvégzett tesztek 1,47 százaléka volt pozitív, sokkal nagyobb volt az arányuk, mint tavaly októberben, amikor 0,33 százaléknyi fertőzöttet szűrtek ki. Az őszi tesztelés első körében közel 8, a másodikban majdnem 13 ezer lakost teszteltek le. Orosz Csaba polgármester lapunknak azt nyilatkozta, most azért vettek részt kevesebben a tesztelésen, mert a közeli falvakban is voltak tesztelőpontok, hétköznap is folyamatosan működik a mintavételi hely, és a közelmúltban sokan átestek a fertőzésen, ezért most nem kellett ismét részt venniük a mintavételen. A polgármester meggyőződése, hogy a járásban újabb kört kell szervezni, azt azonban nem tudja elképzelni, hogy erre már a hétvégén sor kerülne.

„Nem hiszem, hogy néhány napon belül újra be kell rendeznünk az állomásokat. Inkább azt gondolom, hogy a jövő hét közepén kerülhet sor az ismételt szűrésre” – véli Orosz Csaba.

Bősön az első őszi körhöz hasonló volt a pozitív lakosok aránya, akkor a tesztel 1,6, most 1,76 százaléka volt pozitív. A 2 945 levett mintából 52-nél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Tegnap a város alkalmazottait tesztelték. „A pedagógusoktól, a közterület-fenntartó vállalat alkalmazottjaitól, a városi hivatal alkalmazottjaitól ma veszünk mintát. A járási eredmények alapján készülhetünk a következő körre, szerintem szombaton és vasárnap megint tesztelünk” – közölte Fenes Iván.

„Már megkerestük az illetékeseket az ismételt tesztelés kérdésével, egyelőre nem tudjuk, hogy mikor kerül sor az újabb fordulóra. Kérdés, hogy a kormány megvárja-e a szerdai összesítést, vagy a vasárnapi számok alapján hoznak majd döntést”

– nyilatkozta Deraj Michal a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetője

hozzátéve, hogy legalább 3 nappal az indulás előtt tudni kellene, mire készüljenek. „De jobb lenne már most tudni, hogy lesz-e a hétvégén tesztelés, vagy sem. Nehéz egyik napról a másikra felkészülni az önkormányzatoknak, beszerezni a védőeszközöket. Ha több idő van a szervezésre, komfortosabb, ha rövidebb idő, akkor nagy a nyomás” – szögezte le a hivatalvezető.

Bevezető
Nagymegyer/ Somorja/ Bős |

A városok eredményei alapján arra számítanak, hogy meg kell ismételni a koronavírus-szűrést a Dunaszerdahelyi járásban, de kérdés, hogy mikor kerül sor erre. Somorján időpontfoglalással, Bősön és Nagymegyeren pontos instrukciókkal próbálták csökkenteni a sorokat.

Település / hely
Nagymegyer/ Somorja/ Bős

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment