Search by category:
Egyéb kategória

Az alkalmazottak választhatnak az átképzés és az elbocsátás között

Az alkalmazottak választhatnak az átképzés és az elbocsátás között
Molnár Iván
2021. 01. 26., k – 16:26

2021. január 27., szerda – 15:17
robot

Friss ikon
Off

Törzs

A legfrissebb adatok szerint a cégek 80 százaléka tervezi a gyártás átalakítását, ami miatt egyre több állás kerül majd veszélybe. „A munkavállalóktól jóval bonyolultabb számítógépes ismereteket követelnek majd meg, miközben előtérbe kerülnek az olyan szakmák, mint az adatelemző, robotikai szakember, mérnök, szoftverfejlesztő vagy például a hálózati szakember. Ezzel párhuzamosan egyre több pincért, gyorséttermi alkalmazottat, elárusítót cserélnek majd le a robotok” – nyilatkozta lapunknak Lenka Buchláková, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság elemzője. A technológiai változások miatt szerinte a cégek csaknem fele újabb elbocsátásokat tervez, miközben a legveszélyeztetettebb alkalmazottak a minimálbérért dolgozók.

Szlovákiában külön gondot okoz, hogy a dolgozók tetemes részének minimálisak a számítógépes ismeretei. „Hogy megtarthassák az állásukat, az alkalmazottak minimum negyedének át kell majd képeznie magát. A cégek ráadásul nem mutatnak nagy hajlandóságot arra, hogy az átképzések költségeit magukra vállalják, így azt az alkalmazottaknak kell majd állniuk. Az átképzések alig harmadát fizethetik majd a cégek” – mondta el Buchláková, aki szerint az előttünk álló technológiai változások a munkahelyek több mint 35 százalékát veszélyeztetik nagyobb mértékben.

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus-járvány okozta gazdasági változások miatt nagyobb sebességbe kapcsolt a digitalizáció, ami az elkövetkező években látványos változásokat hozhat a munkapiacon – derül ki a Világgazdasági Fórum (WEF) előrejelzéséből.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment