Search by category:
Egyéb kategória

Informatika – Jó vagy rossz a PowerPoint bemutató?

Mitől lesz jó egy prezentáció?

A PowerPoint (a Microsoft prezentáció készítő szoftvere) egy viszonylag egyszerű program. Aki az Excelben rutinosan mozog, az itt is feltalálja magát.

Ezért amikor azt kérdezik tőlem, hogy szoktam-e PowerPointot oktatni, mindig azt válaszolom, hogy külön feladataim nincsenek, de szívesen válaszolok, ha valahol elakadtál vagy konkrét kérdésed van.

Természetesen órákon begyakoroljuk például azt, hogy hogyan lehet egy diagramot áttenni a prezentációba.

Másrészt maga a program számtalan beépített sablont tartalmaz, amit egyszerűen módosíthatsz. A munkahelyeden is valószínűleg készült már prezentáció, amit kiindulásként használhatsz.

Bár kimondottan ppt tréninget nem tartunk, ha van konkrét kérdésed, szívesen megválaszoljuk az egyéni Excel oktatás keretein belül.

Szerintem egy jó prezentáció nem a program-ismereten múlik

Sokkal inkább az előadói készségeken (erről bőven van szakirodalom), illetve “szépérzékén”.

Persze lehet bonyolult átmeneteket készíteni a diák között, de tapasztalatom szerint az egyszerűbb diákat könnyebben megérti és megjegyzi a hallgatóság.

Mivel ez egy gyakori kérdés, és nemrég egy konferencián jártam, ahol különösen szembeötlőek voltak azok a hibák, melyek kifejezetten gátolták a figyelmem fókuszálását, ezért összeszedtem pár alapszabályt, amire érdemes odafigyelned, ha prezentációt készítesz:

Ne zsúfold tele a prezentáció diáit

Ezeket a fotókat messziről (telefonnal) készítettem, emiatt elég pixelesek lettek, de pont ezért jól ki is fejezik a lényeget: szerinted a hátrébb ülők mennyit látnak egy ilyen diáról?

Ha telezsúfolod a diákat, akkor tönkreteszed a prezentációdat.

Gondold át, hogy messziről mennyi fog látszódni egy diából.

A sok szöveg elveszi az elől ülők figyelmét, hátulról viszont már nem olvasható.

 

 

 

 

Vagyis itt is igaz, hogy a kevesebb több: ne akarj mindent ráírni a diákra, inkább csak egy-egy kulcsszót emelj ki. Bátran hagyj üres tereket, ettől letisztultabb leszel és profibbnak tűnsz.

A mondandódat mindig külön papíron fogalmazd meg – és ne írj ra mindent a diákra. Szóban is használj rövid, érthető mondatokat, egyszerű, világos megfogalmazást.

A prezentáció készítésén megspórolt időt inkább fordítsd a felkészülésre: gyakorold be jól a szövegedet, menjen magától. Így tudsz figyelni a közönségre, és észreveszed, ha menet közben módosítanod kell.

Figyelj a színekre

A mennyiségben kívül a formázasra is figyelj. Tipikusan nehezen olvasható a sötét háttéren világos betű. De például a fenti sárgás-zöld alapon is nehezen látszódik a kék szöveg. Szerencsétlen választás lehet a zöld betű, mivel a projektorok általában nem tudják szépen megjeleníteni, ezért azt is kerüld.

Legjobb, ha konzervatív maradsz, és fehér alapon (esetleg nagyon világos háttéren) fekete betűket használsz.

Ha van rá módod, ellenőrizd a kivetítést még a prezentáció előtt. A színek ugyanis másképp mutatnak a képernyőn, mint a falon.

Tartsd szem előtt, hogy sokan színtévesztők, leggyakrabban a piros-zöld színeket nem tudják megkülönböztetni. Ha valami fontosat akarsz kiemelni (például egy diagramon), akkor lehetőleg más színeket használj, vagy a kettő közül csak az egyiket.

Legyél változatos és hatásos

A felsorolások mellett használj idézeteket és képeket is, ami kifejezi, hozzáad a mondandódhoz. Egy képpel sokkal nagyobb hatást tudsz elérni, mivel jobban megjegyzik az emberek.

Ha ugyanarra a diára teszel szöveget és képet is, akkor figyelj az arányokra, és arra, hogy a kettő erősítse egymást.

Az előadásod inkább legyen rövid, de hatásos!

Egy 10 perces előadáshoz elég 5-8 diát elkészítened. Ha ennél jelentősen többet tervezel, csak arról fog szólni a prezentációd, hogy mennyire kevés az időd, és mi minden lényeges dolgot kell kihagynod.

Informatika – Jó vagy rossz a PowerPoint bemutató?” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment