Search by category:
Egyéb kategória

Júliusra halasztották a cannes-i filmfesztivált

Júliusra halasztották a cannes-i filmfesztivált
Juhász Katalin
2021. 01. 29., p – 11:49

2021. január 29., péntek – 13:05
ss

Friss ikon
Off

Törzs

„A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál fenntartja magának a lehetőséget a dátumok módosítására az egészségügyi helyzet alakulásának függvényében. Ezért az eredetileg 2021. május 11. és 22. között tervezett fesztivál 2021. július 6. és 17. között lesz” – áll a szervezők közleményében. 

Ha jól is haladnak Franciaországban az oltásokkal, májusban még nem lesz elég biztonságos a helyzet ahhoz, hogy meg lehessen tartani nagyobb rendezvényeket, júniusban pedig a szervezők szerint túl sok egyéb program lesz a Riviérán. Ráadásul, ha meg is lehetne tartani a rendezvényt, akkor is szigorú járványügyi korlátozásokra és beutazási tilalmakra kellene készülni. 
Bár a világ egyig legjelentősebb filmes rendezvényét a járvány miatt 2020-ban a megszokott formájában nem tartották meg, a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás, köztük 15 elsőfilm listáját közzétették a szervezők.

Október végén egy jelképes, háromnapos minifesztivált is rendeztek végül a Croisette-en, ahol a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás közül négy játékfilmet mutattak be az alkotók jelenlétében, és a zsűri átadta a legjobb rövidfilmnek járó Aranypálmát, valamint díjakat osztott a vizsgafilmek programjában. A filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba egy magyar vizsgafilmet, Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták.

Az A kategóriás fesztiválok közül az idei első, a Berlinale már jelezte, hogy nem hagyományos módon rendezik meg a seregszemlét. A fesztivált márciusra halasztották, a versenyt pedig az interneten rendezik meg. A nagyközönség számára júniusban rendeznek majd vetítéseket a versenyprogram alkotásaiból.

A tavaly elmaradt cannes-i fesztivál zsűrielnökének felkért Spike Lee amerikai filmrendező már jelezte, hogy idén is vállalja a feladatot. 

Bevezető

A koronavírus-járvány miatt a tervezettnél két hónappal későbbre, júliusra halasztják a cannes-i filmfesztivált. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment