Search by category:
Egyéb kategória

Informatika – Szövegszerkesztés alapjai

https://informatika.gtportal.eu/?f0=Szovegszerkesztes_alapjai

Karakter

A karakter a szöveg legkisebb egysége, amely lehet betű, szám, írásjel vagy szimbólum.

Nem nyomtatható karakterekBekezdés és a nem nyomtatható karakterek

A bekezdés logikai-formai egység, a szöveg két ENTER közötti része. Az ENTER billentyű leütését bekezdés vége jel jelzi, amelyet akkor láthatunk, ha bekapcsoljuk a Szokásos eszköztár Mindent mutat gombját. Nem nyomtatható karakterekA Mindent mutat gomb bekapcsolásával láthatóvá válnak a dokumentumban szereplő úgynevezett nem nyomtatható karakterek. Ilyen karakterek – a bekezdés vége jelen kívül – a szóközt jelző pont, a sortörés jel, a tabulátorjel, a nem törhető szóköz, a feltételes kötőjel, valamint a nem törhető kötőjel. A szóközt jelző pont a szavak közé írt szóközök helyén jelenik meg. A sortörés jelek a SHIFT+ ENTER billentyűkombinációval történt bekezdésen belüli sorváltást jelölik. A tabulátor jelek a tabulátorkarakterek helyén jelennek meg a dokumentumban. A tabulátorkarakter a szövegszerkesztésben használt speciális karakter, mely az utána következő adatokat a jobbra legközelebb eső tabulátor pozícióhoz igazítja. A nem törhető szóköz használatával a Word a szóköz előtt és után található szavakat nem töri különböző sorba. A feltételes kötőjelet a szöveg kézi elválasztására használjuk, és csak akkor jelenik meg kötőjelként a dokumentumban, ha a szó az adott ponton elválasztásra kerül. A nem törhető kötőjelek használatával a kötőjeleket tartalmazó kifejezések a sorok végén nem törnek el.

Margó

A margó az oldal felső és alsó részén, valamint a két szélén elhelyezkedő, a szövegtörzsön kívül eső terület.

Kötésmargó

A kötésmargó a dokumentum lefűzéséhez fenntartott margó, melynek mérete hozzáadódik a megfelelő oldali margó méretéhez.

Tükörmargó

Két oldalra nyomtatott dokumentumok szemben lévő oldalait a tükörmargók segítségével állíthatjuk be. Ilyenkor a külső és belső margók mérete megegyezik.

Behúzás

A bekezdés széleinek margóktól való távolságát behúzásnak nevezzük.

Szakasz

A szakasz a dokumentum tagolásának formai egysége. Olyan szövegrész, amely lehetővé teszi például, hogy a dokumentum egyes részei

Szakasztörésa többitől eltérő oldalbeállítással vagy eltérő számú hasábokkal legyenek formázva.
Alapvető különbség a bekezdés és a szakasz között, hogy a szakasz mérete néhány bekezdéstől a dokumentum teljes hosszáig terjedhet. Az egyes szakaszok végét szakaszhatároló jelek jelzik.

Hasáb

A hasáb a dokumentum szövege által alkotott egybefüggő oszlop.

Élőfej és élőláb

Az oldalak felső, illetve alsó margóján elhelyezkedő ismétlődő feliratokat, képeket vagy ezek kombinációját élőfejnek, illetve élőlábnak nevezzük. Az élőfejek és az élőlábak szakaszonként eltérőek lehetnek. Tartalmuk általában oldalszámozás, dátum, logó, fejezetcím lehet.

Informatika – Szövegszerkesztés alapjai” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment