Search by category:
Egyéb kategória

Nem győzik a holtak hamvasztását

Nem győzik a holtak hamvasztását
Mészáros Richárd
2021. 02. 18., cs – 18:27

2021. február 19., péntek – 07:00
krematórium

Friss ikon
Off

Törzs

Az országban jelenleg működő hat krematóriumban gyakorlatilag a nap 24 órájában égetnek. A hamvasztásokat nem tudják felgyorsítani, halottakból viszont nap mint nap egyre több érkezik.

„Átlagban 100 ember hal meg naponta, ilyen sok halottra és ilyen jelentős megterhelésre még soha nem volt példa”

– jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Ladislav Stríž, a Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetségének (SAPaKS) elnöke. Véleménye szerint az emberek többsége hamvasztást akar, jelenleg viszont több hetet is kell várni, míg átadják a hozzátartozóknak az urnában a hamvakat. Azáltal, hogy a kemencék megállás nélkül be vannak kapcsolva, sokkal gyorsabban elhasználódnak, s több krematórium jelezte, kénytelenek lesznek leállítani a hamvasztást az elkerülhetetlen karbantartás miatt. Ez annyit fog jelenteni, hogy az elhunytak tárolására még több helyre lesz szükség. A temetkezési vállalatok és krematóriumok képviselői csütörtökön találkoztak a központi válságstábbal. Roman Mikulec belügyminiszter az ülés előtt elmondta, megpróbálnak segíteni.

„Gondolom több hűtőkamiont fogunk rendelni, s ezeket szétküldjük majd a krematóriumokba”

– mondta a belügyminiszter. „Tenni kell valamit, mert az elhunytak lassan kezdenek felhalmozódni a krematóriumokban” – fűzte hozzá Stríž.

Egy másik komoly probléma, hogy egyre több olyan temetkezési vállalat van, ahol nem hajlandóak felöltöztetni a koronavírusban elhunyt személyeket, mert félnek a fertőzéstől. Stríž ezért az oltási stratégia megváltoztatását szorgalmazza. A temetkezési vállalatok alkalmazottjai egyre gyakrabban kénytelenek a koronavírusban elhunyt személyek lakásába menni a halottakért, ott pedig komoly a fertőzés veszélye. Az elhunytakkal dolgozók is nap mint nap élvonalban vannak, mint az orvosok, vagy a mentősök.

„Szoros kapcsolatban vagyunk az egészségügyi dolgozókkal, a minisztériumnak át kellene értékelnie az oltási stratégiát, hogy a temetkezési vállalatok alkalmazottjai is a kritikus infrastruktúrába kerüljenek, s korábban megkapják a rendelkezésre álló védőoltást” – mondta Stríž.

Bevezető
Pozsony |

Az országban működő krematóriumokban kritikus a helyzet, már nem tudják hol tárolni a halottakat, a hamvasztásra nemegyszer három hétnél is tovább kell várni.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment