Search by category:
Egyéb kategória

Ausztria folytatja az oltást az AstraZenecával

Ausztria folytatja az oltást az AstraZenecával
Mészáros Richárd
2021. 03. 12., p – 08:11

2021. március 12., péntek – 08:16
koronavírus-vakcina AstraZeneca

Friss ikon
Off

Törzs

Az oltóanyag hatásossága és biztonságossága bizonyított, és a szakértők nem látják szükségét az oltás leállításának – áll a közleményben.

Előzőleg, csütörtök délelőtt Dánia és Norvégia is felfüggesztette az oltást AstraZenecával, mivel egyes beoltottaknál a vakcina beadását követően véralvadási zavarokat jelentettek.

Ausztriában korábban – vasárnap – egy 49 éves ápolónő elhunyt véralvadási komplikációk következtében, ő halála előtt tíz nappal kapta meg az AstraZeneca vakcináját. Tüdőembóliával kezelt 35 éves kolléganőjét – aki azóta már jobban van – ugyanezzel a vakcinával oltották be ezt megelőzően.

Az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal még vasárnap közölte, hogy nincs bizonyíték ok-okozati összefüggésre az oltás és a haláleset, illetve a megbetegedés között, de mindkettőt alaposan kivizsgálják, és amíg az összefüggést teljes mértékben ki nem zárják, elővigyázatosságból felfüggesztik az oltást az érintett AstraZeneca-szállítmány maradék vakcináival.

„A saját érdekünkben és minden érintett érdekében messzemenőkig támogatjuk a sajnálatos eset kivizsgálását” – közölte az oltóanyagot gyártó AstraZeneca cég már vasárnap, jelezve, hogy kapcsolatban áll az osztrák hatóságokkal, és teljes mértékben támogatja a vizsgálatot.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pedig szerdai közleményben arról tájékoztatott, hogy nincs olyan bizonyíték, amely kapcsolatba hozná a két ausztriai esetet a vakcinával, a beoltott embereknél a trombózisos esetek gyakorisága nem magasabb, mint átlagosan a lakosság körében.

Így csütörtökön Ausztriában lezárult a vizsgálat, és megszületett a döntés arról, hogy az AstraZeneca vakcinájának további oltása semmiféle kockázatot nem jelent, az oltóanyag hatásos és biztonságos.

Bevezető

Ausztriában továbbra is oltanak az AstraZeneca gyár koronavírus elleni vakcinájával – erről döntött csütörtökön – a tartományokkal és szakértőkkel folytatott hosszas tanácskozás után – az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal (BASG), a Nemzeti Oltási Tanács és az egészségügyi minisztérium.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment