Search by category:
Egyéb kategória

Zeneelmélet – keresztes dúr skálák

A C dúr skálát már ismerjük:

C D E F G A H

Melynek nincs előjegyzése, tehát csak törzshangokból áll. Nézzük meg, hogyan jön létre az 1 keresztes dúr skála.

Az 1. részben már szó volt róla, hogy az előző skála (jelen esetünkben a C dúr) V. fokára kell lépni. Ez pedig, ha felszámolunk, a G hang lesz. Már is megkaptuk, hogy melyik dúr skálának lesz 1 kereszt az előjegyzése. Kérdés még, hogy melyik lesz az 1 kereszttel módosított hang. Erre az a szabály, hogy a létrejött skála VII. fokát (vagy 7. hangját) kell felemelni fél hanggal. Nézzük is meg, melyik lesz ez:

G A H C D E F –> G A H C D E FISZ

A második hangsorban tehát a G dúr skála hangjai láthatóak. Ugyan erre az eredményre jutunk, ha a képlettel számolunk:

G (+egész) A (+egész) H (+fél) C (+egész) D (+egész) E (+egész) FISZ

Mivel keresztes skálákról beszélünk, ezért felemelt hang kell a 7. helyre. Az pedig a FISZ, és nem a GESZ lesz. Érdekessége, hogy ugyanarról a “leütött hangról” van szó, de az elnevezése más, és erre oda kell figyelni!

2. kereszt

A G dúr skála V. foka a D hang lesz, tehát a 2 kereszt előjegyzéssel rendelkező dúr skála, a D dúr skála. Itt is a hetedik hang lesz felemelve, így a hangjai a következők lesznek:

D E FISZ G A H CISZ

3. kereszt

A H CISZ D E FISZ GISZ

4. kereszt

FISZ GISZ A H CISZ DISZ

5. kereszt

CISZ DISZ E FISZ GISZ AISZ

6. kereszt

FISZ GISZ AISZ CISZ DISZ EISZ

7. kereszt

CISZ DISZ EISZ FISZ GISZ AISZ HISZ

És eljutottunk arra a pontra, ahol már mindegyik hang fel van emelve fél hanggal. Összegyűjtöttem táblázatba 7 keresztig a dúr skálákat:

Mi van akkor, ha tovább akarunk menni? 8, 9, 10, stb. keresztig? Természetesen megtehetjük, úgyanúgy alkalmazhatjuk a fenti szabályokat. Ezeknek a skáláknak gyakorlati haszna már nincsen, de elméletben akármeddig mehetnek.

8 kereszt

A Cisz dúr skála V. foka a Gisz hang, tehát 8 kereszt előjegyzése a Gisz dúr skálának van. A hetedig hangot szintén felemeljük, így a következő módon néz ki a skála:

GISZ AISZ HISZ CISZ DISZ EISZ FISZISZ

Láthatjuk, hogy itt már van egy duplán felemelt hangunk is. Így mehetünk tovább a 9, 10, 11, 12 keresztes skáláig, ami a HISZ dúr skála lesz. A sort a végtelenségig lehetne folytatni, csak nem érdemes, mert már nem használjuk.

Zeneelmélet – keresztes dúr skálák” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment