Search by category:
Egyéb kategória

Ferenc pápa: Szűz Mária a szlovák nemzet számára a hit példaképe

Ferenc pápa: Szűz Mária a szlovák nemzet számára a hit példaképe
Hegedűs Norbert
2021. 09. 15., sze – 10:57

2021. szeptember 15., szerda – 11:00
Friss ikon
On

Törzs

Arra kérte Szlovákia polgárait hogy maradjanak ezen az úton. A mai Szlovákiának a pápa szerint prófétákra van szüksége, akik az életükkel megmutatják az Evangélium szépségét, és megteremtik a párbeszédet.

A pápa egyúttal ez együttérző hitre hívta fel a figyelmet, amely szolidáris a rászorulókkal.

Ferenc pápa a szlovákiai látogatását lezáró homíliában utazása lógójára emlékeztetett, melyen egy út vonala látható, felette egy szívvel. Az egyházfő azt mondta: Szűz Mária annak a hitnek a jelképe, amely „úton halad, egyszerű és őszinte érzelmek vezetik”. Úgy vélte, nem szabad engedni a „statikus” hit csábításának, amely megelégszik néhány szertartással vagy régi hagyománnyal, „váljon életetek az Isten és testvéreitek felé vezető szeretet-zarándoklattá”.

Kijelentette, a hitet nem lehet „az életet édesítő cukorként” megélni.

Hangsúlyozta, hogy hasonló utat járó prófétákra van szüksége Szlovákiának is. Kifejtette, hogy a világban nem az ellenségesség, hanem a kimagaslás jelét kell követni, elsősorban a keresztényeknek, akik „életükkel az Evangélium szépségét tudják mutatni, akik párbeszédet szőnek ott, ahol egymásnak feszülnek az álláspontok, akik a testvériséget ragyogtatják ott, ahol a társadalom gyakran megosztott és ellenséges, valamint a személyes és csoportos érdekek kerekednek felül, valamint akik őrzik és védik az életet ott, ahol a halál logikája uralkodik”.      

Ferenc pápa sasvári miséjének végéhez közeledve, a papság jelenlévő képviselőinek segítségével a több tízezres létszámban egybegyűlt híveknek is volt lehetősége a szentáldozásra. Az ostyát a hívek, a világjárvány miatti elővigyázatosságból, a kezükbe kapták. A szertartáson, amikor a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke, Stanislav Zvolenský megköszönte a pápának, hogy az országba látogatott, a hívek megtapsolták az egyházfőt. A pápa pedig megköszönte az útja egyházi és világi szervezőinek, hogy lehetővé tették a szlovákiai látogatását, és szlovákul is köszönetet mondott. Az egyházfő végül egy arany rózsát helyezett el a Sasvári Pietà szoborhoz, amelyet a pápa látogatása miatt ugyancsak a színpadra helyeztek át. A mise végeztével a katolikus egyházfő Pozsonyba indul, ahonnan még szerda délután visszarepül Rómába. 

Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora elmondta, hogy a misén elhangzott magyar nyelvű egyetemes könyörgést Vicián Tamás ministráns, pozsonyi egyetemista olvasta fel, akinek zakóján a NEK-kitűző volt látható. „Öröm számunkra hogy Budapesten ünnepelhettünk magyarként, és most itt lehetünk a magyar alapítású pálos rend Mária-kegyhelyén” – jelentette ki.  

A népes cserkészcsapattal érkezett Farkas Zsolt, Szőgyén plébánosa elmondta, hogy a sasvári kegyhely a szlovákok és a magyarság számára is jelentős, „hiszen a nagyszüleim is ide zarándokoltak, minden községben, családban megtalálható a Fájdalmas Szűz kegyszobra”.

A pálos rend templomában látható Fájdalmas Szűzanya kegyszobrát 1564-ben Bakics Angelika, gróf Czobor Imre felesége állíttatta hálából, hogy Szűz Mária meghallgatta az imáját. A rend feloszlatása után a pálosok a 18. században távozni kényszerültek, majd 2017-től tértek vissza Sasvárra.

Sasváron tart szentmisét Ferenc pápa (VIDEÓ+ GALÉRIA)

Ferenc pápa megérkezett Sasvárra, ahol több tízezer résztvevő előtt mutat be misét. A hívek közvetlen közelből is láthatták az egyházfőt.

(czg, tasr, mti)

Bevezető

Szűz Mária a szlovák nemzet számára a hit példaképe, aki halad az úton, és nem mozdulatlan – mondta  Ferenc pápa szerdán, a sasvári szentmisén tartott homíliája során.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment