Search by category:
Egyéb kategória

Botrányba fulladt Mikulec leváltási kísérlete

Botrányba fulladt Mikulec leváltási kísérlete
Nagy Roland
2021. 09. 23., cs – 15:49

2021. szeptember 23., csütörtök – 17:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az ellenzéki Smer nyáron többször is megpróbálkozott Mikulec leváltásával, de egyszer sem járt sikerrel, mivel a parlamentben egyszer sem gyűlt össze elég képviselő ahhoz, hogy az ülést meg lehessen nyitni. Így a rendkívüli ülést a parlament soron következő, szeptember 16-án kezdődő ülése utánra halasztották.

Harmadszor is elnapolták a Mikulec leváltásáról szóló parlamenti ülést

Pozsony |

A Smer Roman Mikulec (OĽaNO) leváltására tett harmadik próbálkozása sem járt sikerrel. A pénteki rendkívüli ülésen nem volt elég képviselő ahhoz, hogy a parlament határozatképes legyen. A képviselők a témát a rendes parlamenti ülésre halasztották, amely szeptember 16-án kezdődik.

Leváltás miniszter nélkül

Csütörtök reggel még úgy tűnt, hogy Boris Kollár házelnök délután 5-kor, néhány képviselői javaslat áttárgyalása után nyitja meg a rendkívüli ülést, ám végül borult az előzetes forgatókönyv. A parlamentben ugyanis nem voltak jelen a megtárgyalásra váró programpontok beterjesztői, nélkülük pedig nem kezdődhet meg az egyeztetés. Programpontok híján nem maradt más hátra, mint Mikulec leváltása, viszont a belügyminiszter sem számított arra, hogy ilyen korán sor kerül Ficóék javaslatára, ezért nem is tartózkodott a parlamentben. Végül Kollárék telefonon értesítették Mikulecet, aki nem sokkal később megjelent a képviselők közt. A nyitóbeszédet Robert Fico, a javaslat beterjesztője kezdte.

Fico elemében

Az egykori miniszterelnök szerint Mikulec a felelős a rendőrháborúért, amely a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztálya és a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) között zajlik. Előbbi nemrégiben őrizetbe vette a NAKA négy nyomózóját, akik súlyos korrupciós ügyek feltárásán dolgoztak. Fico viszont úgy véli, hogy a NAKA szándékosan igyekszik félresöpörni az ellenzéket, főként a Smert, és erről maga a belügyminiszter is tud, sőt, ő irányítja az egész folyamatot. A Smer vezetője úgy gondolja, Mikulec úgy befolyásolja a rendőrségi eljárásokat, hogy abból az előző kormány tisztviselői jöjjenek ki rosszul. Példaként Dušan Kováčik korábbi speciális ügyészt említette, akit hétfőn 14 éves szabadságvesztésre ítélt a bíróság kenőpénz elfogadásáért, és egyéb korrupciós ügyekért (az ítélet nem jogerős, Kováčik fellebbezett).

Leírás

Robert Fico szerint Mikulec alkalmatlan a belügyi tárca vezetésére

Sajátos értelmezés

Fico beszéde közben megjelent a parlamentben Igor Matovič pénzügyminiszter is. Az OĽaNO vezetője a szónoklatát mondó ellenzéki képviselő mögött foglalt helyet. Nem sokkal később készített egy transzparenst a következő felirattal: „A gyilkos az utcasarkon az erkölcsről prédikál.” A feliratot úgy helyezte el, hogy a parlamenti ülést közvetítő kamerák a táblával együtt rögzítsék Fico beszédét. A pénzügyminiszter magánakciója felháborította az ellenzéki képviselőket, akik azt követelték, hogy tiltsák ki Matovičot az ülésről. A házszabály ugyanis tiltja a transzparensek és az egyéb vizuális szemléltetőeszközök használatát a plénum ülésein (ezt a szabályt még Andrej Danko korábbi házelnök hozta, éppen Matovič megállítására). Boris Kollár azonban azzal érvelt, hogy a házszabály pusztán a vizuális eszközök behozatalát tiltja a tárgyalóterembe, Matovič azonban nem behozta, hanem ott helyben készítette el a feliratot. Robert Fico nevetségesnek nevezte a házelnök indoklását, ennek ellenére a pénzügyminiszter maradhatott a teremben.

Maffiózó vagy plagiátor?

Fico az ellenzéki képviselőtársainak azt mondta:

„Ne törődjetek velük, írjanak, amit akarnak. Kérem szépen, mit várhatunk el az efféle plagiátoroktól? Még rendes végzettségük sincs”

– ezzel utalva arra, hogy Kollár és Matovič korábban plágiumbotrányba keveredtek.

„És mit várhatunk el a maffiózóktól, nem igaz, Fico úr”

– vágott vissza a Sme rodina elnöke.

„Inkább maffiózó, mint plagiátor”

– reagált a Smer vezetője. Kollár gratulált Ficónak ehhez a kijelentéséhez.

A Smer elnöke végül délben befejezte a beszédét. A parlament ülése délután folytatódott, de nem Mikulec leváltásával, hanem a kérdések órájával. Ezt követően került csak sorra Ficóék javaslata. Az ülésen több ellenzéki képviselő is szót kért, a tárgyalás várhatóan a késő esti órákig elhúzódik.

Bevezető
Pozsony |

A parlament csütörtöki ülése sem volt eseményektől mentes: hosszú idő után sikerült megnyitni a Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter leváltására összehívott ülést, amely végül Igor Matovič (OĽaNO), Boris Kollár (Sme rodina) és Robert Fico (Smer) vitájába torkollott.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment