Search by category:
Egyéb kategória

Bizonytalan vizeken a világgazdaság

Bizonytalan vizeken a világgazdaság
Holop Zsolt
2021. 10. 26., k – 16:42

2021. október 27., szerda – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Ez csak leheletnyivel kevesebb, mint a júliusban jósolt 6 százalék, ami azt jelenti, hogy a világgazdaság kilátásai az elmúlt negyedévben nem romlottak számottevően. De ez még korántsem jelenti azt, hogy minden rendben. Ellenkezőleg: az IMF előrejelzésének legfontosabb szava a bizonytalanság. A világgazdaság résztvevői egyre bizonytalanabb vizeken eveznek, és az óvatos optimizmus gyorsan pesszimizmusba csaphat át.

A legfontosabb bizonytalansági tényező továbbra is a globális koronavírus-járvány. A világ lakosságának több mint egy harmada ugyan már teljesen be van oltva, de továbbra is hatalmas különbségek vannak az átoltottságban. Míg a fejlett országokban a lakosság csaknem 60 százaléka már teljesen védett, az alacsony jövedelmű országokban az átoltottság alig haladja meg az 5 százalékot. A legszegényebb országoknak nincs elég pénzük a szükséges vakcinamennyiség beszerzésére, ezért a fejlett országok feladata, hogy ebben a lehető legnagyobb mértékben segítsék őket. Az alacsony átoltottságú országokból ugyanis bármikor érkezhet egy új mutáció, amely ellen a jelenleg létező vakcinák nem lesznek hatékonyak.

Talán még komolyabb aggodalomra adnak okot a globális ellátási láncokban mutatkozó fennakadások, melyek jelentősen hozzájárulnak az inflációhoz. Úgy tűnik, mindenből hiány van, legyen szó csipről, földgázról, konténerről, műtrágyáról vagy karácsonyi ajándékokról. A globális ellátási láncok gondjai várhatóan a jövő év első felében enyhülnek, de kérdés, hogy az addig fennálló piaci feszültség milyen mértékben járul hozzá a tartós inflációs várakozások kialakulásához. A legfontosabb központi bankok szerint a magasabb infláció csak átmeneti állapot, és a jövő évben fokozatosan visszaáll az általuk elvárt szintre. Az energiahordozók tartósan magasabb ára azonban sok termék és szolgáltatás árát növelheti, és ez hosszú ideig fenntarthatja a magasabb inflációt.

Vannak olyan közgazdászok, akik borúlátóbbak: a magas infláció és alacsony gazdasági növekedés együttállásától tartanak. A tartósan magas infláció ugyanis kamatemelésre késztetné a központi bankokat, ez pedig lassíthatja a globális gazdasági növekedést, vagy teljesen le is állíthatja. Előkerült már a régen halott stagfláció fogalma is (stagnálás és infláció), amikor az együtt jelentkező magas inflációnak és a gazdasági visszaesésnek komoly negatív gazdasági és társadalmi hatásai vannak.

A szlovák gazdaság a növekvő világgazdasági bizonytalanság ellenére is képes növekedésének fenntartására, de az IMF előrejelzése is csökkentette valamelyest a várható tempót. A szlovák autóipar is csip-hiánnyal küzd már hónapok óta, ez pedig jelentős termeléskiesést okoz. Ehhez jön a koronavírus-járvány harmadik hulláma, amely ugyan eddig nem járt annyira komoly gazdasági következményekkel, mint az előzőek, de néhány tizedet szintén elvesz a növekedési tempóból. Rossz hír az is, hogy Németországban, a szlovák export legfontosabb felvevőpiacán féléves minimumra csökkent a vállalkozói szektor hangulatindexe. Ennek ellenére az IMF optimista a szlovák gazdaság jövő évi növekedésével kapcsolatban, az októberi prognózis szerint jövőre meghaladja az 5 százalékot. Ez optimizmusra ad okot, de érdemes árgus szemekkel figyelni a világgazdasági kockázatok alakulását.

Bevezető

A gazdasági híreket olvasva talán nem úgy tűnik, de a világgazdaság továbbra is jó formában van. Ezt állítják legalábbis a Nemzetközi Valutaalap elemzői, akik szerint a világgazdaság növekedése ebben az évben minden ellenszél ellenére is eléri az 5,9 százalékot.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Dudás Tamás

Read More

Post Comment