Search by category:
Egyéb kategória

Végre lesz csornai bíróság – csakhogy Győrben

Végre lesz csornai bíróság – csakhogy Győrben
Sudár Éva
2021. 12. 19., v – 12:18

2021. december 19., vasárnap – 12:22
Friss ikon
Off

Törzs

Negyvenöt év után újra van csornai járásbíróság. Januártól működik, de nincsen épülete, legalábbis olyan, ahol tárgyalásokat lehetne tartani. A Margit-kórház melletti volt rendelő – valaha rég ez volt a megszűnt városi bíróság székháza is – ugyanúgy felújítás előtt áll, mint ezelőtt két évvel, a nagy bejelentés idején. Persze akkor még úgy tervezte a törvényszék, hogy a sorrend fordított lesz: előbb áll fel a székhely, s utána az intézmény. De stílszerűen szólva ez nem törvényszerű. 

A labda a beruházó oldalán pattog, az pedig az Országos Bírósági Hivatal (OBH), s úgy tudjuk, hogy a közbeszerzés elbírálását 2022. január 10-ig kitolták. S bár a törvényszék nem kompetens a kérdésben, reményeik szerint 2023 elejére valósulhat meg várhatóan az elképzelés, amely a rábaközi ügyfelek dolgát hivatott megkönnyíteni. 

Egyelőre azonban nemhogy nem könnyíti meg, egy-két falu esetében még nehezít is rajta, mert főszabály szerint Győrbe utaznak a perükre azok is, akikhez Sopron közelebb van. Igaz, közelebbről nézve a térképet szerencsére szűk ez a kör, de például Agyagosszergény Soprontól 37, Győrtől 64 kilométerre, Csornától 26 kilométerre fekszik.  

Dr. Máté Kinga bírósági szóvivő elmondta: a bíróság átmeneti megoldásként fenntart Csornán egy ügyfélközpontot. Az ügyvédi irodák mellett bérelt épületrész a Soproni út 73. alatt található, s egy kihelyezett kolléga fogadja majd az ügyfeleket. A kereseteket, a panaszokat tehát már benyújthatják januártól Csornán, de szükség esetére egy kisebb tárgyalótermet is fenntartanak. Ez azt jelenti, hogy amíg ettől az ügyfélközponttól bő száz méterre a kijelölt hely át nem alakul levitézlett rendelőből törvényházává, addig folyamatos ítélkezést Csornán nem lehet végezni. De ha valaki mégis ezt kéri a mozgása vagy a túl nagy távolság miatt, remélhetőleg találnak rá megoldást az ügyfélközpontban – mondja dr. Máté Kinga.  

A legtöbben Győrbe utaznak erről az összesen 53 településről, ami a Csornai Járásbírósághoz illetékességébe tartozik. Ezekről van szó: Acsalag, Agyagosszergény, Babót, Beled, Barbacs, Bágyogszovát, Bodonhely, Bogyoszló, Bősárkány, Cakóháza, Cirák, Csorna, Dénesfa, Dör, Edve, Egyed, Farád, Gyóró, Himod, Hövej, Jobaháza, Kapuvár, Kisfalud, Kóny, Maglóca, Magyarkeresztúr, Markotabödöge, Mihályi, Osli, Páli, Pásztori, Potyond, Rábacsanak, Rábakecöl, Rábapordány, Rábasebes, Rábaszentandrás, Rábatamási, Rábcakapi, Répceszemere, Sobor, Sopronnémeti, Szany, Szárföld, Szil, Szilsárkány, Tárnokréti, Vadosfa, Vág, Vásárosfalu, Veszkény, Vitnyéd és Zsebeháza. 

Az állományt most töltik fel, az ülnökök januárban tesznek esküt Csornán. Borítékolhatjuk, hogy dr. Németh Csaba – aki több cikluson keresztül elnökölt a mosonmagyaróvári Járásbíróságon – pályázni fog csornai elnöknek, mivel már most is ő az úgynevezett igazgatási feladatokkal megbízott bíró, aki az előkészületeket levezényli. Dr. Máté Kinga elmondta: 3 bírója és 8 egyéb dolgozója lesz a járásbíróságnak, s hogy ez a kör majd bővülhet-e, azt az OBH dönti el az első féléves ügyforgalom alapján. A bírók közül valaki most ingázik többet, van aki majd később fog, a háromból ketten a Rábaközben laknak, egy Győrben él. A szóvivő hangsúlyozta: önként, kinevezés útján, s nem áthelyezéssel kerülnek a csornai járásra.  

A bíróság leterheltségét nézve a csornaiak ügyforgalma várhatóan Győrről fogja levenni a nagyobb terhet, nem Sopronról. Amikor a terveket 2019-ben bejelentették, akkor Győrnek évi 4000–5000-es, Sopronnak évi 2000–2500-as ügyforgalma volt, s a két városban együttesen évi 4000 végrehajtási ügyet folytattak le. Ezeknek mintegy 20–30 százalékát a kapuvári és csornai illetékességi területről érkező akták tették ki. 

Leírás

Így fest most a volt rendelő épülete, amelyet átalakítanak, várhatóan 2023-ra. Kép: Győri Törvényszék. 

Bevezető
Csorna-Győr |

Akár heti kvízkérdésünk is lehetne: hogy hol tartják az új csornai járásbíróság tárgyalásait januártól? A)  Csornán, B) Kapuváron, C) Győrben. A helyes válasz a C. Ma már kint van a tábla a győri Árpád úti épületen, hogy „Csornai Járásbíróság”. Annyi egyelőre a könnyebbség, hogy az ügyfélfogadás Csornán lesz, az ítélkezés viszont még több mint egy évig a megyeszékhelyen. 

Címkék

Település / hely
Csorna-Győr

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Laczó Balázs

Read More

Post Comment