Search by category:
Egyéb kategória

Ne rontsa el az ünnepeket

Ne rontsa el az ünnepeket
Hegedűs Norbert
2021. 12. 20., h – 11:13

2021. december 24., péntek – 14:47
Friss ikon
Off

Törzs

Halcsont a torokban

Ha megakad a szálka a torokban, segíthet egy darab száraz kenyér vagy főtt krumpli, ami továbbítja a szálkát a gyomorba, ahol a gyomorsav hatástalanítja. Ha nem szűnik meg a torokkaparás, feltétlenül orvoshoz kell menni. Rosszabb az, ha valamilyen tárgy elakad a légutakban, és átjárhatatlanná válnak – az ember fulladozni kezd. Ilyenkor segít, ha ötször megütjük a lapockák közötti részt vagy a Heimlich fogást alkalmazzuk (két kezünkkel hátulról fogjuk meg az embert, ököllel ötször erősen felfelé nyomjuk meg a hasát), s a tüdőben maradt levegő kinyomja a légutakból a bent rekedt tárgyat. Ha nem sikerül az elsősegély, hívja a mentőszolgálatot, és hajtsa végre az utasításait. Ha a sérült nem ad életjelt, kezdje meg az élesztést.

Gyomorrontás ellen

Ha túl sokat ettünk, rosszullét, felfúvódás, gyomorfájás, hányinger jelentkezhet. Ilyenkor azonnal diétázni kell, ideális a cukormentes fekete tea és a száraz kenyér. A következő napokban kerüljük a zsírban sült ételeket, a diót, a nyers zöldséget, a gyümölcsöt és az alkoholt.

Alkoholmérgezés

Legjobb inkább megelőzni, vagyis nem inni alkoholt, esetleg mértékkel. Szem előtt kell tartani, hogy a súlyos, akár egyszeri alkoholmérgezés is végződhet halállal. Ha a részeg ember aluszékony, nem tud összpontosítani, fektesse az oldalára, hogy ha hány, ne fulladjon meg a hányadéktól. Ha nem tér magához és légzési nehézségei vannak, sürgősen hívja a mentőket. A kisebb alkoholmérgezésből alvással, folyadékpótlással, hideg és langyos vizes zuhannyal, friss levegőn való tartózkodással ki lehet lábalni.

Égési sérülések

Ha tűz van, a sérültet biztonságba kell helyezni. Ha a ruhája ég, fektesse a földre, és nem gyúlékony anyaggal próbálja eloltani a tüzet. Figyelem: A bőrre tapadt ruhát soha nem távolítsa el. A megégett bőrt legalább 10-20 percig tartsa hideg folyó víz alatt. Fedje le steril kötszerrel, majd tiszta szövettel. Az égési sérülésre ne tegyen se krémet, se vajat, tojást vagy mustárt…

1. Csend – megnyugtatja a sérültet.

2. Meleg – megakadályozza a hőpárolgást – akár saját öltözetét tegye a sérültre.

3. Folyadék – nedvesítse meg a száját.

4. Fájdalomcsillapítás – ha a mozdulatlanság enyhíti a fájdalmat, feleslegesen ne mozgassa és öltöztesse a sérültet.

5. Szállítás – hívja a mentőszolgálatot, ne próbálja egyedül szállítani a sérültet.

Cím
Ami a legfontosabb

Lehűlés

Mindig veszélyes befagyott tó jegére lépni, főleg enyhüléskor. Nagy a veszélye, hogy beszakad a jég és a vízáramlat a jég alá húzza az embert. Ha nem jut ki időben, a vérkeringés gyorsan leállhat és megfulladhat. Mentéskor senki ne kockáztasson. Gondoljon saját biztonságára, hogy nehogy a jég alá kerüljön. Azonnal hívja a 112-es vagy a 150-es és a 155-ös telefonszámot.

Ha nem lélegzik…

Ha felnőttről van szó, hívja a 155-ös telefonszámot, de ha gyerekről, először próbálja újraéleszteni. Gondoljon a légutak átjárhatóságára, és a fejét enyhén hajtsa hátra. Kezdje meg az élesztést. A mellkas közepét 5 cm mélyre kezdje nyomni. 30 nyomás után kétszer fújjon levegőt a szájába. Addig ismételje, amíg nem érkezik meg a segítség vagy nem kezd el lélegezni. Ha a sérültet nem ismeri, nem kell szájból szájba lélegeznie, elég ha nyomkodja a mellkasát. Az eljárás gyerekeknél is ugyanez, csak az elején 5 belégzést kell végezni.

Fagyások

Elég otthon hagyni a kesztyűt, ha síelni megyünk, s máris megvan a baj. Leggyakrabban az ujjak, az orr vagy az arc fagy meg. A fagyott rész halványabb, viaszszínű, érzéketlen, később szúró fájdalom jelentkezhet. Az elsősegélyt a fokozatos melegítés jelenti, tilos hóval dörzsölni a sérült bőrt, vagy levegővel melegíteni. Ne dohányozzon, mert a nikotin szűkíti az ereket, és romlik a vérkeringés. Segít a meleg vagy a langyos pakolás. Ha hólyagok jelennek meg a bőrön, forduljon orvoshoz. Érdekes, hogy az ember akkor hajlamos a fagyásra, amikor éhes.

Balesetek

Ha valaki megcsúszik a jeges járdán, gyakran szenved felső vagy alsó végtagtörést, kificamodik a bokája, vagy fejsérülést szenved. Ha krónikus betegről vagy idős emberről van szó, az esés halálos is lehet. A megelőzés nagyon fontos: a stabil, megfelelő cipő, a fejfedő, a vastag kabát mind tompítja az esést. Igyekezzen mindig a fenekére vagy a hátára esni. Védje a fejét.

Bevezető

Tudja, mit kell tenni, ha baleset vagy egyéb egészségi probléma éri? Összeállításunkat dr. Lucia Mesárošovának, a pozsonyi egészségügyi mentőszolgálat munkatársának tanácsai alapján készítettük. Nem árt tudni, mikor mi ajánlott.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kovács Ilona

Read More

Post Comment