Search by category:
Egyéb kategória

Első gondok a népszámlálás körül: A főváros panaszkodik, több millió eurót veszíthetnek…

Első gondok a népszámlálás körül: A főváros panaszkodik, több millió eurót veszíthetnek…
Balaskó Réka
2021. 12. 22., sze – 08:54

2021. december 22., szerda – 09:03
Friss ikon
Off

Törzs

A statisztikai hivatal az öt fővárosi járásban 475 503 lakost számlált össze, vagyis mintegy 20 000 fővel kevesebbet annál a lakosságszámnál, amennyit az önkormányzatok tartanak nyilván. „Pozsonyban több mint 500 000 ember él. Számításaink szerint a főváros nagyjából 600 000 embert szolgál ki, akik itt élnek. Durva becslés szerint nagyjából 100 000 főnek nincs itt állandó lakhelye” –  közölte a főpolgármester, Matúš Vallo.

Hozzátette: a népszámlálás pontossága a főváros költségvetése miatt fontos. Azt állítja, Pozsony a megérdemeltnél kevesebb pénzforráshoz jutott a 2011-es népszámlálás után is. „Az adatok az uniós források igénylésének feltételei szempontjából is fontosak a pozsonyi régió számára” – hangsúlyozta  a főpolgármester, aki szerint a kormány elemzői, a pozsonyi önkormányzatok és a statisztikai hivatal is többre becsülte a főváros lakosságát.

Ján Hrčka, a legnépesebb városrész, Ligetfalu (Petržalka) polgármestere szerint abban az esetben, ha a statisztikai hivatal nem fogja elismerni, hogy 15-20 000 fővel több lakosa van Pozsonynak, egy év alatt mintegy ötmillió, tíz év alatt mintegy 50 millió eurót veszíthet a főváros. Hozzátette: személyi számokkal tudják igazolni, hogy vannak olyan konkrét pozsonyi lakosok, akiket a statisztikai hivatal ignorált a népszámláláskor.

Pozsony önkormányzata elégedetlen a népszámlálás eredményével

Pozsony |

Pozsony és az egyes városrészek önkormányzatai elégedetlenségüknek adtak hangot az idei népszámlálás első nyilvánosságra hozott adatai kapcsán.

Matúš Vallo főpolgármester és az egyes városrészek polgármesterei ezért közös felkéréssel fordultak a statisztikai hivatalhoz, hogy adjon hiteles magyarázatot a különbségre. Hogy milyen további lépéseket tesznek, a választól függ.

„A statisztikai hivatal az egyes települések, így a pozsonyi városrészek lakosságszámára vonatkozó adatokat 2022 januárjában fogja nyilvánosságra hozni. Az adatok közlése után természetesen tájékoztatni fogunk az alkalmazott, nemzetközileg érvényes módszerekről is, kommunikálni fogunk az egyes településekkel” – mondta  Jasmína Stauder, a statisztikai hivatal népszámlálásért felelős szóvivője

Heger: Ha ilyenek lesznek a számok, január 10-től nyithatnának az iskolák!

A miniszterelnök erről a Denník N-nek nyilatkozott egy interjú keretében, de szó esett az omikronról is!

 

Bevezető

 Pozsony és az egyes városrészek önkormányzatai elégedetlenségüknek adtak hangot az idei népszámlálás első nyilvánosságra hozott adatai kapcsán. Azt állítják, hogy a Szlovák Statisztikai Hivatal Pozsonyban mintegy 20 000 lakossal kevesebbet számlált össze, mint amennyit az önkormányzatok nyilvántartanak… Emiatt pedig töb millió eurót veszthetnek!

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment