Search by category:
Egyéb kategória

Nézzünk körül, Magyarország még csak simogat a korlátozásokkal

Nézzünk körül, Magyarország még csak simogat a korlátozásokkal
Sudár Éva
2021. 12. 24., p – 10:22

2021. december 24., péntek – 10:22
Friss ikon
Off

Törzs

Tedros Adhamos a WHO főigazgatója úgy fogalmaz: „Mindannyiunk szeretné családjával és barátaival tölteni ezt az időszakot és mindannyian azt akarjuk, hogy a dolgok a régi kerékvágásba menjenek. Azonban még mindig jobb egy lemondott karácsonyi összejövetel, mint egy szerettünk elvesztése”. 

Németek: nincs szilveszter, nincs nagy ünneplés 

Németországban a hét első felében szigorítottak főleg az ünnepre nézve, így családi eseményeken és magánrendezvényeken maximum tízen vehetnek részt, abban az esetben, ha be vannak oltva, vagy átestek a fertőzésen. Az oltatlanok továbbra is csak háztartásuk tagjaival és még egy háztartásból legfeljebb két emberrel találkozhatnak. Tilos a tűzijáték árusítása is, s szilveszterkor zárva lesznek szórakozóhelyek, nincs gyülekezés. A német kormány a fertőzések számának ugrásszerű emelkedésével számol heteken belül. 

Ausztria: kötelező oltás és a síszezon 

Az osztrákoknál már november közepe vonatkozik a 2020 elő felét idéző szabály azokra, akik nem kapták meg a két oltást: kizárólag a munkavégzés és az alapvető szükségletek miatt hagyhatják el otthonukat. A teljes lakosságra nézve egészségügyi zárlatot rendeltek el, bezártak a vendéglátóegységek és a kulturális egységek. S bár a zárlatot az oltottakra nézve pár napja feloldották, várható, hogy az Omikron variáns miatt újabb korlátozások lesznek.  Jövő februártól pedig kötelező lesz a védőoltás, ami ellen tízezrek tiltakoztak az utcán, de az esetek száma máris nagymértékben csökkent. A síszezonban húsbavágó intézkedés az is, hogy karantén vár az Egyesült Királyságból, Dániából, Hollandiából és Norvégiából érkező turistákra, ha nem kapták meg a harmadik oltást és nem tudnak negatív PCR-tesztet felmutatni. 

Hollandia: nincs helyben fogyasztás 

Hollandiában és Belgiumban január 9-ig lesznek zárva az iskolák és a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó egységek, az éttermek pedig csak elvitelre főzhetnek. Belgiumban hasonló intézkedésekre lehet számítani.  

Szlovénia: teszt kell a szilveszteri vacsorához 

A nyilvános és sporteseményeken védettségi igazolással is legfeljebb 750-en vehetnek részt Szlovéniában – írja a profitline.hu.  Azoknak, akik nincsenek beoltva vagy nem estek át a fertőzésen, 24 óránál nem régebbi negatív antigén gyorsteszttel vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkezniük. Ez a szolgálatások igénybevételére is vonatkozik. Szilveszterkor pedig tilos lesz a szabadtéri gyülekezés, a vendéglátóhelyeken pedig meg kell követelni a 12 óránál nem régebbi tesztet mindenkitől, azoktól, is, akinek van védettségi igazolványa. A családi összejöveteleken legfeljebb három háztartás tagjai vehetnek részt. 

Olaszország: maszkokat fel! 

A hírek szerint a várható új intézkedések közt szerepelhet az olaszoknál, hogy a szórakozóhelyekre és szilveszteri eseményekre itt is megkövetelik a tesztet, egységesen mindenkitől. Újra bevezetik a kötelező maszkviselést az utcákon, ami sok olasz városban már eddig is bevett gyakorlat volt, Olaszországot sújtotta legdrámaibb módon a tavalyi járványhelyzet – emlékeztet a novekedes.hu 

Románia: a kormány óvatos a lakossággal 

Romániában olyan igazolványt állítanak ki, ami az oltottságot, a betegségből való felépülést vagy a negatív teszteredményt igazolja. Kötelezővé is akarják tenni a munkahelyeken, de ez egyelőre hatalmas tiltakozás váltott ki az oltás-szkeptikus lakosságban, s tüntető tömegek próbáltak betörni a parlamentbe. A román beutazási korlátozásai január 8-ig érvényben vannak, ha például Magyarországról védettségi igazolvány vagy betegségből felépülés igazolása nélkül utazik az ember, arra teljes karantén vár.   

És Magyarországon… 

Magyarországon pedig csak a zárt nyilvános helyeken kötelező a maszk, s egyes szegmensekben előírták az oltást. A helyben fogyasztás éttermekben megengedett, védettséghez sem kötött, s egyelőre olyan szabály sincs, mint Szlovákiában, ahol egy hete az oltatlanok csak az alapvető árucikkeket forgalmazó boltokba léphetnek be.  

Bevezető

Sok környező országban jóval szigorúbb korlátozásokat vezettek be elsősorban az Omikron-variáns terjedésének magakadályozása érdekében, mint Magyarországon. A WHO igazgatója azokat az államokat is szigorításra biztatja, akik eddig még nem döntöttek új szabályozások mellett – tudatja a novekedés.hu. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Laczó Balázs

Read More

Post Comment