Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová elárulta, mit tart 2021 legfontosabb hazai eseményének

Čaputová elárulta, mit tart 2021 legfontosabb hazai eseményének
Mészáros Richárd
2022. 01. 06., cs – 11:26

2022. január 6., csütörtök – 12:44
Friss ikon
Off

Törzs

A legfontosabb belpolitikai eseménynek a Heger-kormány kinevezését tartja Čaputová. A tavalyi évben az államfő 60 új bírót, 86 főiskolai professzort és 12 tábornokot nevezett ki, valamint hat új nagykövetnek adta át megbízólevelét – tájékoztatott Martin Strižinec elnöki szóvivő.

Čaputová tavaly 149 vendéget fogadott az elnöki palotában, köztük sportolókat, és azokat a tűzoltókat, akik 2021 nyarán a görög erdőtüzek oltásában segédkeztek.

„A köztársasági elnök 161 törvényt írt alá, hatot pedig megvétózott. Tavaly 1 440 kérelmeztek elnöki kegyelmet” – mondta Strižinec. Hozzátette: Čaputová tavaly öt esetben adott elnöki kegyelmet, további három esetben pedig a börtönbüntetés felfüggesztését, elhalasztását rendelte el.

A köztársasági elnök az elmúlt évben több külföldi vezetővel is találkozott, például az amerikai elnökkel, Joe Bidennel, valamint Károly walesi herceggel és Katalin cambridge-i hercegnével. Az államfő hivatalos látogatáson vett részt Szlovéniában, Dániában és Ausztriában.

„A leginkább várt esemény Ferenc pápa szeptemberi látogatása volt Szlovákiában” – emlékezett vissza Strižinec. 

Az államfő 2021-ben képviselte az országot a NATO brüsszeli csúcstalálkozóján, a skóciai Glasgow-ban zajló klímakonferencián, valamint a V4 államfőinek két találkozóján, amelyek egyike Budapesten, a másik Lengyelországban zajlott. Kilencszer utazott hivatalos külföldi útra, 22 külföldi nagykövettől vett át megbízólevelet, és hat nemzetközi szerződést ratifikált.

Az új évben fontosnak tartja a szociális otthonok lakói helyzetének javítását, valamint a lelki egészség és a környezet védelmét.

(TASR)

Bevezető
Pozsony |

Zuzana Čaputová államfő úgy véli, az elmúlt év legfontosabb eseménye – a világ vezetőivel való találkozáson túl – Eduard Heger (OĽaNO) kormányának kinevezése volt. Az új évben a legfőbb prioritásai közé sorolja a szociális otthonok helyzetének javítását, valamint a környezet védelmét.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment