Search by category:
Egyéb kategória

Jedlik születésnapján ismét az elektromos energián volt a hangsúly

Jedlik születésnapján ismét az elektromos energián volt a hangsúly
Száz Ildikó
2022. 02. 01., k – 18:59

2022. február 2., szerda – 17:46
Friss ikon
Off

Törzs

Biztonságosabb utcák

Már évekkel ezelőtt megszólítottak hasonló lehetőséggel, hogy újítsuk fel a teljes közvilágítást, de először saját forrásból próbáltuk felújítani, mivel a LED-lámpák akkoriban még elég kezdetlegesek voltak. A díszkivilágítás még a központ felújítása során került a helyére. A kivitelező cég szlovákiai képviselője, Wirth Jenő tavaly tavasszal szólított meg bennünket azzal, hogy saját forrásból megépítenék a közvilágítást, és a megspórolt pénzből 12 évig törlesztenénk a beruházás összegét, amely tartalmazza a karbantartást” – mondta Bób János. Minden lámpaoszlopra került fényforrás, az utcák, a járdaszegélyek, a porták kapui is teljes szélességben ki vannak világítva, ami növeli az itt élők biztonság érzetét. „Jócskán emelkedtek az energiaárak, emiatt még inkább megtérül ez a vállalkozás, mintegy 160 ezer eurós beruházásról van szó, évente 15 ezer eurót fizetünk le. Eredetileg még tavaly szeptemberben kellett volna megkezdeni a munkálatokat, de beütött a chip-válság, nem lehetett beszerezni az alkatrészeket. A 16 Wattos lámpák fénye este tíz után, majd éjfélkor ismét enyhül, hajnalban erősödik az intelligens chip jóvoltából, ami további, mintegy harminc százalékos megtakarítást jelenthet” – tette hozzá Bób János. Makra József a cég magyarországi anyavállalatának a vezérigazgatójaazt is hangsúlyozta, hogy az emberek közérzete más, ha kimennek sétálni a faluba, szinte nappali fényben járhatják az utcákat. A községben ügyelnek a közbiztonságra. „Nagyobb gondokkal nem szembesültünk, igaz, egyesek rendetlenek és szemetelnek, de lopások nincsenek. Most épp egy szombati baleset miatt nyomozunk, valaki meghajlította az egyik útmenti csövet, úgy hallottam, talán versenyeztek, de már vizsgáljuk a térfigyelő kamerák felvételeit” – egészítette ki az elmondottakat Bób. Hat térfigyelő kamerájuk van Szímőn, de szeretnének újabbakat kihelyezni az utakra Tótmegyer, Andód és Kamocsa irányából, valamint néhány forgalmasabb kereszteződésre. Az új közvilágításnak köszönhetőbben a térfigyelő-rendszer is hatékonyabbá válhat.

 

Újra nyithat a szikvíz üzem

A Jedlik-emlészoba korszerűsített termében nagy képernyőn ismerkedhetnek meg a látogatók a tudós és kiváló tanár munkásságával, életútjával, találmányaival, amelyek makettjeit is bemutatják. Számos dokumentum található a Jedlik-házban berendezett emlékszobában, ahová a helyi alapiskolásokon kívül más iskolák diákjait is várják. A közelmúltban már tartottak itt fizika órát a muzslai alapiskola tanulóinak. Az iskolák a községi hivatalban foglalhatnak időpontot, jelezhetik látogatásukat. A közelben lévő Károlyi-házban 2016-ban nyitották meg a szikvízgyártó üzemet, amely év elején egy kis időre kénytelen volt szüneteltetni a működését az egyik szivattyú meghibásodása miatt. Varga Lajos, a Magyar Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrendjének nagymestere, korábbi elnöke sietett a község segítségére új alkatrésszel, illetve annak beszerelésével. Ennek köszönhető, hogy végül ő mondhatott pohárköszöntőt Jedlik tiszteletére a 222. évordulón. Érsekújvárból, Andódról, Kamocsáról is érkeznek érdeklődők, és ládaszámra viszik a szikvizet, amelyet minden szerdán és pénteken 16-tól 18 óráig kaphatnak a Károlyi-házban.

Járvány miatt elmaradt falugyűlések

Az időnként fokozódó járványhelyzet miatt Szímőn elmaradtak a megszokott év végi összegzések a község lakosaival, nem tarthattak falugyűléseket, amelyeken Szímő vezetése beszámolt a tervekről, vagy az esetleges kudarcokról. Csak egy úgynevezett lakógyűlésük volt a futballpályán, ahol szó volt a községhez tartozó Gúgon épülő lakóparkról és a Vág mentére, Vágfarkasd közelébe tervezett szemétégetőről. „A gúgi lakóparkot végül eladtuk egy építészeti vállalkozónak. Most kellemes gondunk, feladatunk van, úgy állíthattuk össze az idei költségvetést, hogy elengedhettük a fantáziánkat. Zajlik a közbeszerzés a helyi utak felújítására, finiselünk a csatornahálózat-bővítéssel, amelyet utak aszfaltozásával kötünk össze. A lakóparkért kapott, csaknem egymillió euróból juthatna pénz egy új községházára, két látványtervünk is van” – mondta Bób János. A Jednota fogasztási szövetkezet egykori boltja, és a községházával szembeni egykori kocsma épülete is megfelelne erre a célra. A boltot azonban a fogyasztási szövetkezettől megvásárolta egy vállalkozó, és ezzel együtt övé lett a Jedlik-ház előtti tér egy része is. A vállalkozó hajlandó tárgyalni a községgel, de ezt a lehetőséget még latolgatják. „A szemközti épületnek sokkal jobb a fekvése, a lépcsőket lebontanánk, megtoldanánk egy üveg-burkolatú épületrésszel, folyosóval, a földszinten korszerű ügyfélfogadó központot, az emeleten irodákat nyitnánk. Februárban már döntés születhet az új községházával kapcsolatban. Ma adtunk be pályázatot egy multifunkciós sportpálya építésére, amely az iskola udvarán állna, de az utcáról nyílna a kapuja, hogy a lakosok is használhassák” – mondta Bób János.

Gondolkodnak egy úgynevezett inkubátorház kialakításán is, kezdő és segítséget igénylő vállalkozók számára, ha lesz rá igény a helyiek részről.

Bevezető
Szímő |

Fényesebb jövő vár az érsekújvári járásbeli Vág menti településre, tudtuk meg Bób János polgármestertől. Jedlik Ányos bencés szerzetes, fizikus, tanár, az elektromotor, a dinamó és a szikvíz feltalálójának a szülőfalujában nemrég ünnepelték a természettudós születésének 222. évfordulóját, és ezzel egyidejűleg adták át a felújított közvilágítást.

Település / hely
Szímő

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment