Search by category:
Egyéb kategória

Előnyös állami hitel ifjú házasoknak

Előnyös állami hitel ifjú házasoknak
Mészáros Richárd
2022. 02. 19., szo – 08:29

2022. február 19., szombat – 18:41
Friss ikon
Off

Törzs

A kölcsön új és öregebb lakás, családi ház vásárlására, illetve felújítására egyaránt felhasználható.

Célösszeg

A hitel összege a megvásárlandó lakás beszerzési árának akár a 100%-a is lehet, legfeljebb azonban 120 ezer euró, miközben a kamatláb mindössze 1%. A futamidő nem lépheti túl a 40 évet, illetve fontos megkötés: a kölcsönt az igénylőnek 65 éves koráig vissza kell fizetnie.

Lakásfelújítás céljából is az összköltségek akár 100%-ra intézhető hitel, de az maximum 30 ezer euró lehet. A kamatláb ez esetben is 1%, és legfeljebb 20 éves futamidőt hagyhatnak jóvá. Gyermek születése esetén a visszafizetendő összegből elengedhetnek 2 ezer eurót.

Feltételek

A legfontosabb kritérium, hogy a kérvény benyújtásának pillanatában a házaspárnak 35 évnél fiatalabbnak kell lennie, miközben mindkettejüknek teljesíteniük kell ezt a feltételt.

Továbbá fontos megkötés, hogy a házasságkötésre az igény benyújtása előtt maximum 36 hónappal került sor. A házastársak együttes jövedelme nem haladhatja meg a létminimum ötszörösét, ami jelenleg 1850,90 euró, és a háztartásnak legalább a létminimum 1,3-szorosának megfelelő havi bevétellel kell rendelkeznie, ami jelenleg 481,234 euró. A kedvezményes hitelt csak egyszer lehet felvenni.

További feltétel, hogy a kiszemelt lakás alapterülete nem lépheti túl a 80 négyzetmétert – ebbe a lakható és nem lakható részek, az erkélyek és a teraszok egyaránt beszámítódnak.

Családi ház esetében az alapterület lehet 120 négyzetméter, ehhez jöhet még legfeljebb 25 négyzetméteres garázs. A hitelért a megvásárolt ingatlannal kell kezeskedni.

Ügyintézés

A hitelt igénylő űrlapok letölthetők a lakásfejlesztési alap honlapjáról, de beszerezhetők az ingatlan előfordulási helye szerint illetékes járási székhely városi hivatalában is.

A kitöltött kérvényt a járási székhelyen kell leadni, ahol 10 napon belül regisztrálják a kérvények elektronikus iktatójában, majd továbbítják a lakásfejlesztési alapnak. Ez elbírálja a kérelmet, majd az igénylőt írásban tájékoztatja.

Bevezető

Az állam nemcsak jelzáloghiteles adóbónusszal támogatja a fiatalokat, hanem a 35 évnél fiatalabb házaspárok ingatlanvásárlás és -felújítás céljából előnyös kölcsönt is felvehetnek az Állami Lakásfejlesztési Alaptól (ŠFRB).

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
B. Szentgáli Anikó

Read More

Post Comment