Search by category:
Egyéb kategória

Az élettársi együttélés elismerését is ellenzik

Pozsony |

Egy héttel a Vár úti terrortámadás után a parlament elutasította az élettársi együttélés intézményének bevezetését. Az SaS által benyújtott törvénytervezet elfogadására mindössze 50 képviselő szavazott igennel, az OĽaNO többsége és a Sme rodina azonban a tragikus kettős gyilkosság után sem támogatta az LMBTQ-személyek életének megkönnyítését.

A liberális párt képviselői még augusztusban terjesztették be a javaslatot, mely saját bevallásuk szerint is csupán minimális előrelépést eredményezett volna az azonos nemű párok egyenjogúsága terén, a parlament jelenlegi összetétele miatt azonban az ambiciózusabb törekvések sikerére nem láttak esélyt. A tervezetet még a szeptemberi ülésen kellett volna megvitatni, a parlamenti obstrukció miatt azonban több javaslat átcsúszott októberre.

Az élettársi együttélés intézménye egyfajta jogi definíciót adott volna a partneri együttélésnek, amivel nemcsak az azonos nemű párok élhettek volna, hanem minden férfi és nő, aki valamilyen oknál fogva nem akar, vagy nem tud házasságot kötni. A javaslat kidolgozói bizonyos élethelyzetekre kínáltak praktikus megoldást – lehetővé tették volna az egymástól való öröklést, illetve azt is, hogy közeli személyként betekintést nyerhessenek egymás egészségügyi dokumentációjába.

A jelen lévő 133 képviselő közül mindössze 50 szavazott igennel. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője a szavazás előtt közölte, a párt képviselői szabad kezet kaptak. „Az OĽaNO parlamenti frakció összetétele színes, mint Szlovákia, ezért a képviselők eltérő hozzáállása és szavazata teljesen természetes az ilyen témákban” – áll a párt hivatalos állásfoglalásában. A legnagyobb kormánypártból végül csak 17-en szavazták meg a tervezetet. A Sme rodina politikusai közül senki nem támogatta a kezdeményezést, mint ahogy a Smer sem. Juraj Šeliga és Jana Žitňanská, a Za ľudí képviselői, valamint a Hlas 7 tagja a második olvasatba utalta volna a javaslatot.

Kifogások

Richard Vašečka (OĽaNO) konzervatív képviselő az indítvány ellen szavazott. „A választás előtt megígértük, hogy a parlamentben megvédjük a házasságot, mint a férfi és nő közötti köteléket. Ezért nem szavaztam meg a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetését Szlovákiába” – írta a közösségi hálón, hozzátéve, szükség esetén készek segíteni az élettársak tulajdonjogának rendezésében. „Nem vagyunk azonban hajlandóak beleegyezni valamibe, amiről számos más ország példájából tudjuk, hogy lavinát indít el” – mondta az azonos nemű párok örökbefogadási jogára utalva. Ondrej Dostál (SaS), az igazságügyi minisztérium volt államtitkára a parlamenti vitában hangsúlyozta, a bejegyzett élettársi viszony bevezetésénél jóval szerényebb lépésről van szó. Boris Kollár (Sme rodina) a vasárnapi vitaműsorban még azt mondta, hajlandó lenne támogatni az élettársi együttélés intézményét, a pártban azonban sokan attól tartanak, ez a lépés teret nyit az LMBTQ-személyek házasságkötési jogának, valamint lehetővé teszi a gyermek örökbefogadását az azonos nemű párok számára, amit a mozgalom „soha nem fog támogatni”. Peter Pčolinský, a párt frakcióvezetője a Denník N-nek azt mondta, azért nem szavazták meg a javaslatot, mert a koalíció saját tervezettel áll elő, amely összhangban lesz a kormányprogrammal, és a képviselők számára széles körben elfogadható lesz. Eduard Heger (OĽaNO) szintén megerősítette, a kormányjavaslat kidolgozásával megbízta Viliam Karas igazságügyi minisztert.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter szintén a kormányprogram tiszteletben tartásával érvelt. „Ha képviselő lennék, nem szavaztam volna meg a javaslatot” – mondta, majd elárulta, a frakcióülésén elhangzott jogi szakvélemény szerint az SaS törvénytervezete túlmutat a kormányprogram keretein.

Üres gesztus

A törvényjavaslatot mindkét oldalról érte kritika – a civil szervezetek és aktivisták szerint sok minden kimaradt belőle, s jelentősebb intézkedéseket sürgettek az azonos nemű párokat sújtó diszkrimináció megszüntetésére. „Csalódottságunkat fejezzük ki azon módosítás elutasítása miatt, mely bevezette volna az élettársi együttélést. Az LMBTQ-emberekkel szembeni gyűlölet elítélése csak üres gesztus marad, ha nem követik konkrét tettek” – olvasható a Másság civil szervezet állásfoglalásában, melyben egyben felszólítják a kormányt és a parlamentet, hogy tegyenek olyan lépéseket, amelyek biztonságérzetet teremtenek az LMBTQ-személyek számára, és biztosítják, hogy a társadalom egyenrangú részét képezzék.

Sulík nem adja fel

Vladimíra Marcinková (SaS), a tervezet egyik kidolgozója a szavazás után hangsúlyozta, az intézkedéscsomag minimális jogokat garantált volna, s a koalíciós képviselők a második olvasatban módosító javaslattal gondoskodhattak volna róla, hogy elfogadhatóbb verziót hagyjon jóvá a parlament. Leszögezte, továbbra is harcolni fognak a szexuális kisebbségek helyzetének javításáért, a konkrét megoldásokról azonban először a pártokkal terveznek egyeztetni, s csak később tájékoztatnak a „B tervről”. Richard Sulík (SaS) a sajtótájékoztatón arról beszélt, a párt megalakulása óta szerepel a programjukban a bejegyzett élettársi viszony, eddig azonban politikai okok miatt nem sikerült bevezetni. „Ha az SaS benne lesz a következő koalícióban, akkor csak azzal a feltétellel, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatokra vonatkozó javaslat – amelyet időben és szakmailag rátermett emberek dolgoznak ki – bekerül a koalíciós szerződésbe és a kormányprogramba, valamint meg is szavazza a parlament” – mondta Sulík, aki megjegyezte azt is, a kisebbségi kormány megalakulása óta több koalíciós javaslat elfogadásához hozzájárultak, a jövőben azonban nem lesznek ennyire „segítőkészek”.

Csalódott államfő

Zuzana Čaputová államfő csalódott, hogy a terrortámadás után sem akadt elegendő képviselő a parlamentben, aki támogatta volna az élettársi együttélés bevezetését. „Az üres gesztusok és a vég nélküli nyilatkozatok nem elegendőek a biztonság és az elfogadás érzésének megteremtéséhez. Tettekre is szükség van. Társadalmunkat nem a két azonos nemű ember szerelme és párkapcsolata fenyegeti. Társadalmunk közömbösségtől és érzéketlenségtől szenved, amikor még egy ilyen szörnyű tragédia sem késztet elég képviselőt arra, hogy megtegye a szükséges és helyes lépést a túlélők, a közösség és mindannyiunk érdekében” – írt a közösségi oldalon.

Read More

Post Comment