Search by category:
Egyéb kategória

Májustól már automatikus lesz a beléptetés a 2. pillérbe

Májustól már automatikus lesz a beléptetés a 2. pillérbe

Molnár Iván

2023. 04. 23., v – 16:55

Pozsony |

Pár napon belül életbe lép a második nyugdíjpillér pályakezdő munkavállalókat érintő módosítása, amely alapján az iskolából kikerülő, idén májustól első alkalommal munkába álló fiatalok automatikusan bekerülnek a második pillérbe.

„Május elsejétől életbe lép az öregséginyugdíj-megtakarításról szóló törvény módosítása. Eszerint azok a fiatal munkavállalók, akik először állnak munkába, automatikusan bekerülnek a második nyugdíjpillérbe” – mondta el Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője. Akik úgy döntenek, hogy elfogadják az automatikus beléptetést, azok a nyugdíjbiztosítás megkezdését követő első 180 napban választhatnak maguknak nyugdíjpénztárat (DSS). Ha ezt elmulasztják, akkor a Szociális Biztosító jelöl ki számukra egy nyugdíjpénztárat a kidolgozott kulcs alapján.

Az automatikus beléptetés azonban nem jelenti azt, hogy kötelező lesz a második pillérben spórolni. A megtakarítónak lehetősége lesz arra, hogy a csatlakozástól számított két éven belül kilépjen a rendszerből. Kontúr szerint ez mindazokra a 40 év alatti személyekre is vonatkozik, akik eddig nem voltak kötelesek nyugdíjjárulékot fizetni, idén május eleje után viszont már igen. Ebbe a kategóriába tartoznak így azok az önfoglalkoztatók is, akiknek korábban nem volt meg a kötelező nyugdíjbiztosításhoz szükséges jövedelmük, de időközben megnőtt a jövedelmük, és már fizetniük kell nyugdíjbiztosítást. Ide tartoznak azonban azok is, akik a külföldről való visszatérésük után először vállalnak munkát Szlovákiában, és nyugdíjbiztosítást fognak fizetni.

Tavaly több mint 61 ezer munkavállaló lépett be a második pillérbe, az év végére a számuk így 1,76 millió körül mozgott. A megtakarítások összege február elejére elérte a 12,22 milliárd eurót. A második nyugdíjpillérrel kapcsolatos, fiatalokat érintő változásokat a Szociális Biztosító honlapján is közzétették. (mi)

Read More

Post Comment