Search by category:
Egyéb kategória

Továbbra is sokan ülnek ittasan a volán mögé, ezért februárban még több közúti ellenőrizésre számíthatunk a kassai régióban

Továbbra is sokan ülnek ittasan a volán mögé, ezért februárban még több közúti ellenőrizésre számíthatunk a kassai régióban

Németi Róbert

2024. 02. 01., cs – 15:07

Kassai régió |

A Kassai Kerületi Rendőr-parancsnokság az elmúlt évben, 2023-ban összesen 1415 közlekedési balesetet regisztrált Kassai megye útjain, amelyek során 32 ember vesztette életét. Erről Lenka Ivanová, a kerületi rendőr-parancsnokság szóvivője tájékoztatta szerkesztőségünket.

„Általánosságban elmondható, hogy a gépjárművezetők által okozott közlekedési balesetek hátterében leggyakrabban a járművezetői kötelességek megszegése (beleértve a telefonálást is), a szabálytalan gyorshajtás, a harmadik helyen pedig a kereszteződéseken való szabálytalan áthajtás áll” – tájékoztatta az Új Szó szerkesztőségét a rendőrségi szóvivő, aki szerint a gépjárművezetőket összesen 149 balesetben találták hibásnak azért, mert alkohol befolyása alatt voltak, de 17 esetben a kerékpárosok, 13 esetben pedig a gyalogosok voltak a felelősek. Éppen ezért a rendőrség közlekedésbiztonsági intézkedéseket fogadott el a közúti közlekedés felügyelete során, így februárban az eddiginél jóval több rendőrrel találkozhatunk Kassa megye útjain.

Mint megtudtuk, az intézkedésekben a közlekedési, a készenléti és a vasúti rendőrség tisztviselői vesznek részt. A rendőrök olyan helyeken és időpontokban fognak ellenőrzéseket végezni, ahol a közlekedésbiztonsági helyzet elemzése szerint az elmúlt időszakban élet- és egészségkárosodással járó közlekedési balesetek történnek. Különösen a közúti közlekedési szabályok megsértésének ellenőrzésére fognak összpontosítani, amelyek Ivanová állításai szerint a közlekedési balesetek leggyakoribb okai. „Az alkohol kedvezőtlen megnyilvánulási tényező, ezért az ellenőrzések során a gépjárművek, de a nem motorizált járművek vezetői által az alkoholtartalmú italok és más függőséget okozó anyagok fogyasztására vonatkozó tilalom betartására, valamint a járművezetők alapvető kötelezettségeinek betartására és a nem gyalogos, kerékpáron vagy elektromos rollereken közlekedők közlekedési szabályainak betartására, továbbá a megengedett sebesség betartására és a volánnál történő telefonálás tilalmának betartására összpontosítunk” – tudatta lapunkkal Lenka Ivanová.

Halálos fegyver

A rendőrségi szóvivő szerint a volán minden járművezető kezében olyan fegyver, amelyet óvatosan, teljes odafigyeléssel és „tiszta fejjel” kell kezelni. A rendőrség visszatérő felhívásait – miszerint az alkohol nem való a volán mögé – egyes járművezetők figyelmen kívül hagyják, és ezt az ittas vezetőkről generált adatok is jól bizonyítják. „2022-ben 672 gépjárművezetőnél 0,48 mg/l alkoholszintig, 2023-ban pedig 538 gépjárművezetőnél 0,48 mg/l-ig terjedő alkoholszintet mutattunk ki a leheletükben. 2022-ben 0,48 mg/l feletti alkoholszintet összesen 369 gépjárművezetőnél mértünk, 2023-ban pedig ez a szám már 371-et is meghaladta. Meg kell azonban jegyezni, hogy még azt a járművezetőre is úgy tekintünk, aki megtagadja a helyszíni szondáztatást, mintha ittas állapotban volna. 2022-ben 31 járművezető tagadta meg a szondáztatást, 2023-ban pedig 17. Ez összességében azt jelenti, hogy 2023-ban 757 ittas vezetőt csíptek nyakon a rendőrök, ami egyébként 484 sofőrrel kevesebb, mint 2022-ben. Bár évről évre csökkenést tapasztalunk az általunk regisztrált ittas sofőrök számában, más régiókkal összehasonlítva, az alkoholfogyasztással összekapcsolódó közúti balesetek tekintetében a kassai régió a harmadik helyen áll, az eperjesi és a zsolna régió után” – zárta Lenka Ivanová.  

 

Read More

Post Comment