Search by category:
Egyéb kategória

Egy iraki milícia bejelentette, folytatja támadásait a térségben állomásozó amerikai erők ellen

Egy iraki milícia bejelentette, folytatja támadásait a térségben állomásozó amerikai erők ellen

Kulcsár Péter

2024. 02. 02., p – 12:49

Az Irán támogatását élvező iraki an-Nudzsaba nevű milícia pénteken bejelentette, folytatja támadásait a Közel-Keleten állomásozó amerikai erők ellen.

„Minden amerikai csapás a megfelelő választ vonja maga után” – szögezte le közleményben a fegyveres csoport vezetője, Akram el-Kaabi.

Alig néhány napja egy másik iraki síita milícia, a Katáib Hezbollah azt jelentette be, hogy felfüggeszti az amerikai csapatok elleni támadásait, „hogy elejét vegye az iraki kormány megszégyenülésének”.

A bejelentés hátterében vélhetően az áll, hogy a Pentagon a milíciát gyanúsítja egy három amerikai katona halálát okozó dróntámadással, amelyet a Jordánia északkeleti részén működő egyik bázis ellen követtek el.

Bár pénteki közleményében az an-Nudzsaba aláhúzta: „tiszteletben tartja” a Katáib Hezbollah döntését, leszögezte, hogy a maga részéről egészen a Gázai háború végéig, illetve az amerikai katonáknak a közel-keleti térségből való kivonásáig folytatják harcukat.

Október közepe óta legalább 165 támadás érte az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai, illetve velük szövetséges nemzetközi erőket.

Read More

Post Comment