Search by category:
Egyéb kategória

Hamarosan a szlovákiai városok utcáit is ellephetik a tüntető gazdák

Hamarosan a szlovákiai városok utcáit is ellephetik a tüntető gazdák

Kulcsár Péter

2024. 02. 04., v – 18:58

Pozsony |

A szlovákiai gazdák a többi visegrádi ország termelőivel együtt készen állnak arra, hogy csatlakozzanak az európai kollégáik több hete tartó tiltakozásához az Európai Unió elhibázott agrárpolitikája ellen. Ha a fenyegetéseiket valóra váltják, Szlovákiában is traktorok százaival vonulhatnak utcára.

A külföldi kollégáikhoz hasonlóan mára a szlovákiai gazdáknak is elfogyott a türelme. Az elmúlt időszak Európa-szerte tapasztalt gazdatüntetései – hogy gumiabroncsokat égetnek, trágyát öntenek ki a kormányzati épületek és parlamentek elé – az elhibázott uniós agrárpolitikával magyarázhatók” – mondta el Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke.

Áldatlan állapotok

Macho szerint a mezőgazdaságban uralkodó áldatlan körülmények miatt az Európai Unióban a termőföldek 5-6%-át már ma is parlagon hagyják, amit lassan benő a gyom. „Mindeközben több ezer tonna terményt, húst, baromfit szállítanak a kikötőkön keresztül, és importálják Európába a bolygó másik feléről. Épp ezért blokkolják az európai gazdák a kikötőket, mert meg akarják mutatni, hogy Európa képes ellátni magát élelmiszerből, és még kivitelre is maradna. Nincs szükségünk brazil szójára vagy marokkói paradicsomra” – tette hozzá Macho. Szerinte különösen a Dél-amerikai Közös Piaccal, a MERCOSUR-ral (Brazília, Argentína, Uruguay, Venezuela és Paraguay) kötendő uniós szabadkereskedelmi megállapodás ad okot az aggodalomra, a gazdák ezért abban bíznak, hogy ezt az uniós tagállamok nem ratifikálják.

Uniós bürokrácia

Az elmúlt években az Európai Bizottság számos olyan stratégiát fogadott el a klímaváltozás elleni harc jegyében, amelyek az uniós közös agrárpolitika (KAP) stratégiai terveiben és új jogszabályokban öltöttek testet. Macho szerint azonban a mezőgazdaságot érintő jogszabályok többségéről anélkül tárgyalnak, hogy alaposan megvizsgálnák az agráriumra gyakorolt hatásukat. Rengeteg olyan jogszabályi követelmény van, amelyekhez nem csak a gazdák, de a minisztériumok és az agrárkifizető ügynökségek sem tudnak alkalmazkodni, ez pedig problémát okoz a közvetlen támogatások kifizetésében. „A gazdáknak már nem éri meg a KAP támogatási rendszerében részt venni. Ebben ugyanis egyre kevesebb a pénz, a gazdáknak pedig egyre több közszolgáltatást kell elvégezniük, miközben évről évre nő az adminisztratív terhelésük” – véli Macho. Szerinte az európai gazdáknak így kevesebb idejük marad a valódi munkára a földeken, ugyanis egyre több időt vesz el a papírmunka. „Ha ma gazdaként nem fizetünk valakit azért, hogy eleget tehessünk a gyakran értelmetlen uniós adminisztratív előírásoknak, akkor esélyünk sincs arra, hogy a földeken dolgozzunk” – panaszkodik az SPPK elnöke.

Ukrán dömping

Marián Šolty, az SPPK alelnöke felhívta a figyelmet az élelmiszer-termeléshez szükséges nyersanyagok hiányára is. „Bár az inputárak (energia, műtrágyák, növényvédő szerek, vetőmagok) a 2022-es hatalmas emelkedés után némileg csökkentek, még mindig rendkívül magasak. A magas inflációval és a gyakran eltúlzott zöld intézkedésekkel párosulva ez sok gazdálkodót csőd közeli helyzetbe juttatott” – állítja Šolty. Emellett azonban továbbra is súlyos gondot okoz az Európát elárasztó, silány minőségű ukrajnai élelmiszer is, amit a brüsszeli döntéshozók szabadítottak rá az uniós országokra. „Ezen áruk nagy része az EU piacán kötött ki, aminek következtében a gabonafélék és olajos magvak piaca összeomlott, különösen az Ukrajnával közvetlenül szomszédos országokban. Látványosan csökkentek a felvásárlási árak, és a gazdák elvesztették exportpiacaikat is, ezeket ugyanis az olcsóbb ukrán áru foglalta el. Ezek a hatások most már a nyugat-európai országokban is érezhetők, a problémás áruk listája pedig kibővült a baromfival, a tojással, a cukorral és a mézzel is” – mondta el az SPPK elnöke.

Jöhetnek a tüntetések

Mire számíthatunk a gazdák részéről az elkövetkező időszakban? Macho szerint először február elején, az SPPK igazgatótanácsi ülésén, majd február 12-én és 13-án a visegrádi országok agrárkamaráinak a varsói találkozóján egyeztetnek erről a témáról. Ha a tiltakozásokat a cseh, a magyar, valamint a lengyel gazdákkal és élelmiszergyártókkal együtt sikerül koordinálni, akkor a szlovákiai gazdák is készen állnak a tiltakozásra. „A szlovákiai gazdák felkészültek arra, hogy az utcára vonuljanak. Előre figyelmeztetünk azonban, hogy ennek csak úgy van értelme, ahogy azt a német és a francia gazdák tették. Ezúttal nem 50 vagy 100, hanem több száz traktorral vonulunk fel, hogy jelezzük az elégedetlenségünket. Az értelmetlen papírmunka helyett azt szeretnénk csinálni, amihez értünk, biztosítani az ország élelmiszer-ellátását. A közelgő európai parlamenti választások előtt pedig arra is fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy az úgynevezett zöld politikát is józan ésszel kellene csinálni, nem úgy, ahogy manapság ezt Brüsszel teszi” – figyelmeztet Macho. A visegrádi országok gazdái szerinte olyan közös európai megoldást javasolnak, amely ugyan segíti Ukrajnát abban, hogy exportálhassa a mezőgazdasági termékeit, ám ezzel nem okoz kárt az uniós mezőgazdasági termelőknek. Az SPPK elnöke szerint az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos legutóbbi javaslatait nem tartják kielégítőnek, így további egyeztetéseket sürgetnek.

Bizottsági reakció

Az SPPK panaszaira az Európai Bizottság (EB) szlovákiai képviselete is reagált. „Az EB nagy figyelmet fordít a mezőgazdasági termelők problémáira, anyagilag is jelentős segítséget nyújtva a gazdáknak. A Bizottság rendszeresen találkozik a mezőgazdasági termelők képviselőivel. Ennek a következetes szerepvállalásnak köszönhetően időben tudomást szerzünk a problémáikról és aggodalmaikról, a velük folytatott dinamikus párbeszédnek köszönhetően pedig megalapozott döntéseket hozhatunk” – áll az Európai Bizottság pozsonyi képviseletének nyilatkozatában.

Read More

Post Comment