Search by category:
Egyéb kategória

Pellegrini: Elmarad a Šimkovičová leváltásáról szóló rendkívüli ülés

Pellegrini: Elmarad a Šimkovičová leváltásáról szóló rendkívüli ülés

Mészáros Richárd

2024. 02. 05., h – 15:10

Elmarad a kulturális miniszter, Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) leváltásáról szóló rendkívüli ülés, mert az ellenzék nem adott le elegendő aláírást – jelentette be Peter Pellegrini (Hlas) házelnök. Elmondása szerint a Progresszív Szlovákia és az SaS kezdeményezését csak 28 képviselő írta alá a szükséges 30 helyett – tájékoztatott a parlamenti iroda kommunikációs osztálya.

„Minden egyes parlamenti képviselőnek tudnia kellene, hogy a miniszterek leváltását célzó rendkívüli ülés összehívásához legalább 30 képviselő aláírása szükséges. Mivel a hétvégén sem érkezett meg olyan indítvány, ami megfelel ennek a feltételnek, ma alá kell írnom azt a határozatot, amely leszögezi, hogy ez az ellenzéki kezdeményezés nem felel meg az alkotmányos követelményeknek” – mondta Pellegrini.

A PS és az SaS pénteken adta le az indítványt. A kulturális miniszter a politikai harc bevett eszközének tekinti az ilyen kezdeményezéseket.

Kapcsolódó cikkünk

A Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS-jelölt) lemondását követelő petíció kezdeményezői hétfőn, a tárca székhelyén adták le az 188 494 aláírást tartalmazó listát.

Az indítvány szerint Šimkovičová autokratikusan vezeti a minisztériumot és elzárkózik a szakmai viták elől. „Figyelmeztetnénk a miniszter asszonyt, hogy ő nem a kultúra királynője, hanem szolgálóleánya” – hangsúlyozta Németh Ilona, a felhívás egyik kezdeményezője.

Kiemelte, a felhívás célja az is, hogy tiltakozzanak a kulturális intézmények autonómiáját korlátozó törvényjavaslatok, a cenzúra és a minisztérium vezetése által tett gyűlölködő kijelentések ellen. „Tiltakozunk továbbá az Oroszországgal és Fehéroroszországgal való kulturális együttműködés megújításáról szóló döntés ellen is” – tette hozzá.

A kulturális miniszter leváltását az ellenzék is kezdeményezte. Peter Pellegrini (Hlas) házelnök azonban nem hívta össze az ülést, elmondása szerint ugyanis a Progresszív Szlovákia és az SaS csak 28 képviselői aláírást nyújtott be a szükséges 30 helyett.

Read More

Post Comment