Search by category:
Egyéb kategória

Sokan oldják a feszültséget cigarettával

Sokan oldják a feszültséget cigarettával

Mészáros Richárd

2024. 02. 05., h – 19:33

Minden ötödik szlovákiai állampolgár naponta dohányzik – derül ki egy friss felmérésből, amely szerint a cigarettázás még mindig a stresszoldás egyik közkedvelt módszerének számít. Többnyire azok gyújtanak rá nap mint nap, akik sokat dolgoznak, magányosak vagy csak egyszerűen nem érzik jól magukat.

„Szlovákia lakosságának mintegy 19 százaléka naponta rágyújt, legyen szó akár hagyományos, akár elektromos cigarettáról. További 6 százalék állítja magáról, hogy ha nem is minden nap, de heti többször dohányzik, 4 százalék pedig havonta párszor nyúl a cigarettás dobozért. A válaszadók 10 százaléka vallja, hogy évente csak pár szálat szív el, vagy még ennél is ritkábban dohányzik. A többség, vagyis 61 százalék azt mondta, sosem gyújt rá” – derül ki a Pilulka gyógyszertár Behavio kutatóügynökség közreműködésével készült reprezentatív felméréséből, amelyben 1000 adatközlőt kérdeztek a dohányzási szokásairól.

Más országok felméréseivel összehasonlítva úgy tűnik, hogy a láncdohányosok tekintetében Szlovákia elmarad a közép-európai régiótól. Magyarországon például a megkérdezettek 32 százaléka állította, hogy naponta rágyújt, tehát gyakorlatilag minden harmadik állampolgár súlyos nikotinfüggőnek minősül. Csehországban az adatközlők 27 százaléka, Ausztriában pedig a 26 százaléka vallotta ugyanezt. A felsorolt államokkal összehasonlítva tehát Szlovákia jobban áll.

Az időseknél gyakoribb

Ami a korcsoportos bontást illeti, a legtöbb láncdohányos a 45 és 54 év közötti korosztályból kerül ki (26százalék), utánuk következnek a 25 és 34 év közöttiek 21, majd az 55 és 64 év közöttiek 19 százalékkal. Érdekesség, hogy a fiatalabb generáció körében a dohányzás kevésbé számít népszerűnek, legalábbis a felmérés adatai szerint – a 18 és 24 év közöttiek közül mindössze 12 százalék gyújt rá naponta, ezzel ez a legkevésbé érintett korosztály. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az erős nikotinfüggőség csak később, 25–30 éves korban alakul ki, amikor a fiatal felnőttek függetlenednek a családi közegtől és önellátóvá válnak. A felmérésben nem vettek részt 18 év alattiak, így arról nincsenek adatok, hogy a gyermekek körében mennyire elterjedt a dohányzás.

A nemek közti különbségekről pedig elmondható, hogy még mindig többen vannak a láncdohányos férfiak, igaz, nem sokkal: a férfiak közül 28 százalék vallotta, hogy naponta vagy legalább heti rendszerességgel rágyújt, a nőknél ez az arány csak 23 százalék.

Stresszoldás

A felmérés készítői a dohányzás okait is vizsgálták, és beigazolódott, hogy a cigaretta még mindig az egyik leggyakoribb stresszoldó eszköznek számít az országban. Ezt több különféle adat is alátámasztja. Például gyakoribb a naponta dohányzók aránya az elvált személyek esetében (23 százalék), mint a házasságban élők körében (19 százalék). Andrea Babicová, a Pilulka márkamenedzsere megjegyezte, az emberek anyagi helyzete szintén mérvadó. „Főleg azokról a válaszadókról van szó, akik nehéz pénzügyi helyzetben vannak (26 százalék), vagy pedig hónapról hónapra élnek a fizetésükből (23 százalék)” – tette hozzá. A munkából adódó leterheltség is meghatározó tényező: azon állampolgárok köréből kerül ki a legtöbb láncdohányos, akik naponta 9 órát, vagy annál többet dolgoznak (24 százalék).

Arra a kérdésre, hogy miért gyújtanak rá a megkérdezettek, különféle válaszok érkeztek. Sokan egyszerűen csak megkívánják, mások bevallottan a stresszhelyzet kezelésére használják, de vannak olyanok is, akik alkoholfogyasztás közben éreznek ellenállhatatlan vágyat a nikotin iránt. Gyakori válasz, hogy a munka közbeni szünetekben „jutalmazzák meg magukat” egy-egy szállal.

A többi függőséget okozó szerrel szemben a cigaretta napi használata messze a legnépszerűbb, vagy legalábbis ezt ismerik be a legtöbben: 4 százalék vallotta be, hogy napi rendszerességgel használ fájdalomcsillapítót, 2 százalék iszik alkoholt, 1 százalék pedig rágódohányt használ.

Leszokni nehéz

A láncdohányosok többsége a felmérésben beismerte, legalább egyszer már megpróbálta letenni a cigarettát, de nem járt sikerrel. Ivan Solovič, a Szlovák Pneumológiai és Ftizeológiai Társaság elnöke elmondta, a dohányzásról való leszokás komoly kihívásokkal járhat. „Azoknak, akik abba akarják hagyni a dohányzást, erős akarattal kell rendelkezniük, de segítségre is szükségük van, főként az orvostól, illetve a családtól és a szűk környezetüktől” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a pozitív megerősítések ilyenkor kulcsfontosságúak lehetnek.

Továbbá rámutatott, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései alapján a világon több mint egymilliárd ember lehet nikotinfüggő, annak ellenére, hogy a dohányzás rendkívül káros hatással van az egészségre. Nagy szerepet játszik például a tüdőrák kialakulásában. „Szlovákiában évente több mint kétezer új tüdőrákos esetet diagnosztizálnak” – mondta Solovič. Emellett jelentősen felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, ami a későbbiekben növeli az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát.

Read More

Post Comment