Search by category:
Egyéb kategória

A gyermekjogi biztos szerint szabályozni kell a mobilhasználatot az iskolákban

A gyermekjogi biztos szerint szabályozni kell a mobilhasználatot az iskolákban

Kulcsár Péter

2024. 02. 06., k – 18:17

Jozef Mikloško gyermekjogi biztos szükségesnek tartja a mobiltelefonok használatának országos szintű szabályozását az alap- és középiskolákban. Mikloško úgy véli, ezzel javulna az oktatás színvonala, az intézkedés a gyerekek védelmét szolgálná, például a internetes zaklatással szemben.

A jelenlegi rendszert, amely az iskolákra bízza a mobilhasználat szabályozását, elégtelennek tartja, ezért felszólítja az illetékes hatóságokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a problémára – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a gyermekjogi biztos hivatala.

Mikloško törvényi szabályozást sürget. „Szükség van a jogi keret meghatározására és egyértelmű szabályok megalkotására egy rendelet vagy törvény által, amely az egész országban érvényes. Az, hogy világos szabályokat hoznak, az egyes iskoláknak is segíteni fog” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy a hivatal értesülései szerint a mobiltelefonok jelenlegi használata egyértelműen negatív hatással van a gyerekek fizikai és pszichológiai fejlődésére. Szeretnék, ha nagyobb biztonságban lennének a gyerekek. „Nemcsak a zaklatás terjedését tapasztaljuk, hanem mentális zavarokat és súlyos pszichológiai problémákat is a gyerekek és a fiatalok körében, a szocializációs, és a tanulási zavarokat is beleértve. Fel kell ismerni, hogy a mobiltelefon, és a többi digitális eszköz is drog, amit meg kell tanulniuk helyesen használni a gyerekeknek. És ebben nekünk, azaz a társadalomnak közvetlen felelősségünk van” – mondta.

A keddi mobilmentes világnap alkalmából a hivatal arra kéri a lakosságot, fejezze ki véleményét és támogassa a szabályozás bevezetését. Az érdeklődők az ÚKPD honlapján támogathatják ezt a kezdeményezést.

Read More

Post Comment