Search by category:
Egyéb kategória

Dagad a magyar államfő pedofilos kegyelmi botránya

Dagad a magyar államfő pedofilos kegyelmi botránya

Kulcsár Péter

2024. 02. 06., k – 18:04

Egyre nagyobb a botrány amiatt, hogy Novák Katalin magyar köztársasági elnök a tavalyi pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi pedofil igazgatója bűntársának, a molesztálásokat eltussolni próbáló egykori igazgatóhelyettesnek.

A felcsúti Puskás Akadémiánál többször felbukkanó igazgatóhelyettes ellen 2021-ben született jogerős ítélet, 3 év 4 hónapos börtönbüntetést kapott, ebből egy év öt hónapot ült börtönben. K. Endre kedden annyit közölt csupán, nem ő írt Novák Katalinnak, hogy adjon elnöki kegyelmet. Az érintett bűnsegédje volt a bicskei gyermekotthon pedofília miatt elítélt igazgatójának, V. Jánosnak. V. János 2006 és 2014 között legalább tíz rábízott fiatalt zaklatott. Egyébként Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter ellenjegyezte a köztársasági elnök kegyelmi határozatát, azaz a Fidesz politikusa is sáros az ügyben. Aláírásgyűjtést indítottunk, mert a „pedofilsimogató” Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követeljük – közölte az ellenzéki Demokratikus Koalíció (DK). Pénteken tüntetés lesz a várban, többen az elnök lemondását kezdeményezik. Az ügy nemcsak szakmai körökben, hanem az ellenzék által összehívott rendkívüli parlamenti ülésen is téma volt. A Jobbiktól Brenner Koloman emlékeztetett rá, Novák „csak” aláírta a kegyelmi kérvényt, ám ezt a Varga Judit vezette igazságügynél készítették elő és az akkori tárcavezető ellenjegyezte a kegyelmi döntést. Harangozó Tamás (MSZP) úgy véli, a „Fidesz-fülbevalós” köztársasági elnök előbb kegyelmet adott Budaházy György terroristának, végül a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója bűnsegédjének, így mára méltatlanná vált hivatalára. Vadai Ágnes (DK) pedig azt hangsúlyozta: Novák döntése nem rendszerhiba, hanem maga a rendszer.

Jogi eljárással távolítaná el az MSZP és a DK Novák Katalint a hivatalából. Az eljárást a képviselők ötöde kezdeményezheti, arra hivatkozva, a köztársasági elnök az Alaptörvényt vagy valamely törvényt szándékosan megsértette. Például hivatkozhatnak arra, hogy az Alaptörvény szerint minden gyermeknek joga van megfelelő testi, szellemi, erkölcsi fejlődéshez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Az eljárás elindításhoz viszont kétharmad szükséges. Ha az ország-gyűlésen átment, akkor jöhet az Alkotmánybíróság, amely kimondhatja a végső döntést. Az eljárás érdekessége, ezúttal az Alkotmánybíróságnak „nyomoznia kell”, és a köztársasági elnököt is meg kell hallgatniuk. Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter azt mondta, ilyen eljárás nem volt Magyarországon a rendszerváltás óta.

Mit csinál közben az államfő? A botrány kirobbanása óta Novák hivatala egy elkenős magyarázatot adott ki – amiben se magyarázat, se indoklás nem volt –, maga Novák pedig a Facebookján úgy csinál, mintha semmi sem történt volna. A legutóbbi posztjában a békési tanyavilágot, vagyis annak egy lakóját, a 81 éves Marika nénit bemutató cukiskodó videót tett közzé. Az államfő a hátát a búbos kemencének veti, márványkalácsot szel, a családról és a tanyasi élet szépségéről faggatja az asszonyt… A Fidesz viszont „megtalálta”, ki a hibás: Kocsis Máté, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője szerint a botrány okozója a baloldal, ezért hallgasson.

(444, Npsz, hvg)

Read More

Post Comment