Search by category:
Egyéb kategória

Gázai hatóságok: egy segélykamion bejutását felügyelő rendőrök halálát okozta egy izraeli légicsapás

Gázai hatóságok: egy segélykamion bejutását felügyelő rendőrök halálát okozta egy izraeli légicsapás

Mészáros Richárd

2024. 02. 07., sze – 09:11

Egy izraeli légicsapás hat olyan palesztin rendőr halálát okozta kedden a Gázai övezet déli részén lévő Rafah városban, aki egy segélykamion bejutását felügyelte éppen – közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

A közlemény szerint a légicsapás a rendőrök gépjárművét érte az egyiptomi határ melletti város Hirbet el-Adasz nevű körzetében.

Helyszíni beszámolók szerint a kamion lisztet vitt volna a nélkülöző lakosoknak.

A súlyos humanitárius válsággal küzdő Gázai övezet határán a segélykamionok bejutását általában rendőrök biztosítják, hogy megakadályozzák az esetleges fosztogatást.

Az októberben kirobbant háború miatt a lakosság több mint fele Rafahba menekült, de az utóbbi időben már ezt a várost is egyre többet támadja az izraeli hadsereg.

Közben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) kedden bejelentette, hogy biztonsági okokból mintegy nyolcezer embert evakuáltak a Gázai övezet déli részén lévő, harcok által körülvett hán-júniszi al-Amal kórházból, de még mindig körülbelül háromszázan vannak az épületben, köztük sok olyan ember, akit nem lehet mozgatni. A kórházban maradtak között van a személyzet több tagja és önkéntesek is.

Tommaso Della Longa, az ICRC szóvivője genfi sajtótájékoztatóján azt mondta, a gázai humanitárius helyzet „a katasztrofálisnál is súlyosabb”. Emlékeztetett arra, hogy a kórházat több találat is érte.

Asraf al-Kidra, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője azt mondta, az ugyancsak Hán-Júniszban található Nasszer kórház körül is harcok dúlnak. Figyelmeztetett, hogy még mindig 300 orvos és ápoló, 450 sebesült és 10 ezer ember tartózkodik az épületben, de elfogyott az élelem és az orvosi felszerelés nagy része, a generátorok pedig napokon belül le fognak állni.

A Gázai övezetet irányító, szélsőséges Hamász szervezet október 7-én hajtott végre összehangolt terrorműveletet Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A Hamász Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 31-en pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására.

A gázai fegyveres konfliktus palesztin halottainak száma – a hivatalos palesztin számítások szerint – meghaladja a 27 ezret, a halottak nagy része nő vagy gyerek.

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök a túszok elengedéséről és a tűzszünetről folyó tárgyalásokkal kapcsolatban kedden azt mondta, a Hamász „alapvetően pozitívan reagált” a legutóbbi tervekre.

Read More

Post Comment