Search by category:
Egyéb kategória

Hellebrandtnak nincs tudomása arról, hogy feljelentettést tettek volna ellene

Hellebrandtnak nincs tudomása arról, hogy feljelentettést tettek volna ellene

Kulcsár Péter

2024. 02. 08., cs – 13:46

Tomáš Hellebrandt (PS), volt ellenzéki parlamenti képviselő nem tud arról, hogy büntetőfeljelentést tettek volna ellene a zsolnai kórházi tartózkodásával kapcsolatban. Elismerte és vállalta a politikai felelősségét, amiért nem tájékoztatta az orvosokat a diagnózisáról, belátta, hogy ez hiba volt – fogalmazott a közösségi hálón. Zuzana Fialová, a kórház szóvivője közölte, a Zsolnai Egyetemi Kórház nem kommentálja az ügyet.

„A kórházi tartózkodásom idején nem tájékoztattam az orvosokat a diagnózisomról. Azért nem, mert attól tartottam, hogy ez a személyes információ nyilvánosságra kerül, és politikai harc eszközévé válik. Úgy tűnik, jogosan féltem ettől” – mondta Hellebrandt.

Leszögezte, nem a betegsége miatt mondott le mandátumáról, hanem azért, mert megsértette a szabályokat, és emiatt vállalnia kell a felelősséget. Hellebrandt hozzátette, több mint 15 éve él együtt a betegséggel, gyógyszert szed, és rendszeresen jár külföldre kontrollra és kezelésre. Állítása szerint ennek köszönhetően a betegsége nem fertőző, és nem jelent veszélyt az egészségügyi dolgozókra, vagy másokra.

„Mivel nem jelentek veszélyt a közegészségügyre, fogalmam sem volt arról, hogy jelentenem kell valahol a betegségemet. A törvény nem ismerete azonban nem mentség, az én hibám, hogy nem voltam tisztában a szabályokkal, amikor visszatértem az országba” – mondta a volt parlamenti képviselő.

Hellebrandt azt állítja, a jogi elemzés szerint nem követett el bűncselekményt. „Ott hibáztam, hogy elmulasztottam a bejelentést, ami szabálysértés, nem pedig bűncselekmény” – mondta. A volt képviselő szerint megdöbbentő, hogy Robert Fico (Smer) miniszterelnöknek büntetőfeljelentésről szóló információi vannak. A most lemondott képviselő tudni akarja, Fico milyen forrásból és milyen címen jutott hozzá ilyen információkhoz.

Zuzana Šefčíková, a Zsolnai Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője elmondta, csütörtökig nem regisztráltak feljelentést ilyen bűncselekmény gyanúja miatt. „Konkrét személyekről nem ad tájékoztatást a rendőrség. Csupán az esetekről tájékoztatunk, és csak annyit közlünk, amennyi a konkrét ügy pillanatnyi szakaszában megengedett” – mondta Šefčíková.

Hellebrandt február 6-án mondott le parlamenti mandátumáról. A kormányfő a közösségi hálón közölte, hogy a PS magyarázattal tartozik a lemondás okáról. Fico szerint a mozgalomnak nyilatkoznia kellene arról, hogy ez összefügg-e a kórházban történt incidenssel, amely miatt a kórház büntetőfeljelentést tett Hellebrandt ellen”.

Read More

Post Comment