Search by category:
Egyéb kategória

Žilinka tagadja, hogy hallgatott volna a büntető törvénykönyv módosítása során

Žilinka tagadja, hogy hallgatott volna a büntető törvénykönyv módosítása során

Kulcsár Péter

2024. 02. 08., cs – 16:19

Maroš Žilinka főügyész tagadja, hogy hallgatott volna a büntető törvénykönyv módosítása során, és hogy bármilyen titkos megbeszélésen részt vett volna. Ezt a parlamenti ülésen, a kérdések órájában jelentette ki. Elmondta, hogy észrevételeit eljuttatta Peter Pellegrinihez (Hlas), a parlament elnökéhez. Hozzátette, nem tudja, hogy ezek közül mi került bele a módosításokba, mert nem ismeri a törvénymódosítás szövegét.

„Nem hallgatok, de a marketingtevékenységben nem veszek részt” – mondta Žilinka, és elhatárolódott attól, hogy a Főügyészséget és az ügyészeket bevonják az a politikai csatározásokba.

Állítása szerint szakmai párbeszédet folytatott a parlament elnökével, levélben közölte vele a törvénymódosítással kapcsolatos észrevételeit, majd Boris Susek (Smer) igazságügyi miniszter jelenlétében találkozott vele.

Hozzátette, több pontra is vonatkoznak az észrevételei. Nevezetesen a korrupciós bűncselekményekre és a nemzetközi kötelezettségeknek való megfelelés kérdésére, valamint a törvényes jogok garantálására a büntetőügyekben. A főügyész reagált az Alkotmánybíróság vagyonelkobzással kapcsolatos feltételeiről szóló határozatára is. A bíróságok hatáskörét érintő észrevétele az Európai Unió pénzügyi érdekeire, valamint a házkutatásokra vonatkoztak.

Zuzana Mesterová (PS) azzal kapcsolatban kérte a főügyész véleményét, mit gondol az elévülési idő lerövidítéséről, például a nemi erőszak elkövetőit illetően. Žilinka azt válaszolta, az elévülési idő módosítása is a tervezet beterjesztőjének elképzelését tükrözi, ami legitim joga, ahogy az ellenzéknek is legitim joga a módosítások bírálata és a módosító javaslatok benyújtása. „Ez nem a főügyész hatásköre” – tette hozzá.

Read More

Post Comment