Search by category:
Egyéb kategória

Egy új projekt segít a rászoruló roma családoknak talpra állni

Egy új projekt segít a rászoruló roma családoknak talpra állni

Balaskó Réka

2024. 02. 12., h – 12:25

A szlovákiai romák esetében társadalmi segítség nélkül sokszor nehéz megtörni a generációs szegénység körforgását.

Vlasta Zupková története élő példa erre, aki jelenleg a Romade egyik varrónőjeként dolgozik egy új szlovák márkánál, amely szeretne esélyt adni a méltóságteljes életre.

Vlasta a ruhák varrásának köszönhetően állandó jövedelemhez jut.

A 23 éves édesanya Kassa mellett él egy folyóvíz nélküli kunyhóban. „Szegénységben élek, és gyakran sírok a nyomor miatt, amelyben a kisfiamnak is élnie kell. Próbáltam munkát szerezni, de magyarázat nélkül elutasítottak.”

A fent említett projekt nemcsak egy munkahely lett Vlasta számára, hanem egy lehetőség a változásra. „Olyan munkát kaptam, amilyenre vágytam, és állandó jövedelmet, ami biztonságot jelent számomra. Szeretnék jó példát mutatni a kisfiamnak, és kijutni a telepről egy rendes lakásba, ideális esetben Kassára. Tisztelem a projektben dolgozókat, mert a munka mellett segítenek más problémákban is. Ezt nagyon köszönöm nekik” – tette hozzá Vlasta.

Andrej Kiska a projektet egy olyan megoldás részeként hozták létre, amely a szlovákiai roma közösségekből származó emberek rendszeres segítését célozza. Többek között állandó munkahelyet, rendszeres jövedelmet és szakmai tanácsadást biztosít számukra. A divatmárkát eredeti kollekciók képviselik, amelyek a roma kultúra, a szlovák tervezők tehetsége és a roma emberek becsületes munkája ötvözésével jöttek létre. Az eladásból származó teljes nyereség visszakerül a céghez, amelyet más roma munkavállalók szakmai tanácsadására, képzésére és oktatására fordítanak.

(sarm)

Read More

Post Comment