Search by category:
Egyéb kategória

Gyomorproblémákkal küzd? Egy növény lehet a gyógyír!

Gyomorproblémákkal küzd? Egy növény lehet a gyógyír!

Balaskó Réka

2024. 02. 13., k – 12:00

Egy növény kivonata állítólag segít a gyomorfekély kezelésében, különösen az alkohol okozta gyomorfekélyek esetében.

Egy kairói (Egyiptom) tudósokból álló kutatócsoport új módszert talált ki a betegség kezelésére. Kutatásuk során egy latin nevén Ipomoea carnea (hajnali dicsőség) nevű növény terápiás hatására összpontosítottak A növény hatásait laboratóriumi patkányokon tesztelték.

Néhányuknál gyomorfekélyt idéztek elő úgy, hogy egy héten keresztül tiszta etanolt adtak a rágcsálóknak, és gyenge gamma-sugárnak is kitették őket. Míg a patkányok az alkohol előtt és után egy nagyrészt a növény kivonatából álló keveréket kaptak, a tünetek lényegesen enyhébbek voltak, sőt néhány fekély gyógyulni is kezdett.

A tudósok már korábban is tudtak a növény gyógyhatásairól, de most megerősítést nyert, hogy a gyomorfekélyes betegeken is segíthet. A kísérlet eredményeit egy laboratóriumi kísérletben is megerősítették, amelyhez már nem patkányokat használtak. „Ezek az eredmények hozzájárulhatnak a gyomor-bélrendszeri betegségek, például a gyomorfekély új, természetes kivonatokkal történő kezelésének kifejlesztéséhez. Különösen hasznosak lehetnek az alkohollal visszaélők és a radioaktív sugárzásnak kitett emberek esetében” – áll a tanulmányban.

(pluska)

Read More

Post Comment