Search by category:
Egyéb kategória

Nem minden milliárdos örökölte a pénzét

Nem minden milliárdos örökölte a pénzét

Balaskó Réka

2024. 02. 13., k – 14:10

Sok amerikai milliárdos a vagyonát vagy örökölte, vagy egy rendkívül sikeres vállalat alapításával szerezte. De még közöttük is akad néhány kivétel.

A legsikeresebbek közülük az Apple jelenlegi vezérigazgatója, Tim Cook, a JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon és a Microsoft korábbi vezérigazgatója, Steve Ballmer – írja a Business Insider.

A Forbes magazin megállapította, hogy a leggazdagabb emberek listájára felkerült 760 amerikai milliárdos közül 26-an nem vállalkozók és nem is örökösök, mégis sikerült tízszámjegyű összegeket keresniük úgy, hogy nem az általuk alapított cégeknél dolgoztak.

Néhányan közülük nagy technológiai cégek vezetőiként működtek, mások hedge fundoknál, magántőke-befektetési társaságoknál és befektetési bankoknál küzdötték fel magukat a vállalati ranglétrán.

A kivételek közül a legsikeresebb Steve Ballmer, akinek vagyonát a Bloomberg 143 milliárd dollárra becsüli. Ennek nagy része a Microsoftban lévő négyszázalékos részesedéseiből származik. Még 1980-ban csatlakozott a vállalathoz az akkori elnök és alapító Bill Gates asszisztenseként, majd 2000-től 2014-ig vezérigazgatóként vezette a céget. Ballmer még magánál Gatesnél is csak egy hellyel hátrébb szerepel a Bloomberg milliárdos indexében.

A Forbes listáján mindössze két olyan ember szerepel, aki nem a pénzügyi és technológiai szektorban dolgozva szerezte vagyonát. Ők Tor Peterson, a Glencore nyersanyagipari óriáscég szénkereskedésének korábbi vezetője, valamint Paul Saville, az NVR építőipari cég ügyvezető elnöke és korábbi vezérigazgatója.

(trend, forbes)

Read More

Post Comment