Search by category:
Egyéb kategória

Šimečka: Méltatlan a parlamenthez a rendkívüli üléssel kapcsolatos eljárás

Šimečka: Méltatlan a parlamenthez a rendkívüli üléssel kapcsolatos eljárás

Mészáros Richárd

2024. 02. 13., k – 11:18

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke szerint a parlamenthez méltatlan módon jártak el a kormánypártok a Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS-jelölt) leváltásáról szóló rendkívüli ülés kapcsán. Azt sem érti, miért akkorra hívta össze az ülést Peter Pellegrini (Hlas) házelnök, amikor Šimkovičová külföldön tartózkodik.

Zora Jaurová (PS) kijelentette, továbbra is éberen fogják figyelni a miniszter lépéseit, a jelenlegi ülés programján is több olyan pont van, amely a kulturális minisztériumhoz kapcsolódik, és úgy véli, a rendkívüli ülés megvalósulásáig a miniszter további indokokat szolgáltat a menesztéséhez. Šimečka emlékeztetett, hogy az ülést múlt péntekre is össze lehetett hívni, amikor Šimkovičová még Szlovákiában volt. A sikertelen megnyitási próbálkozások után pedig Pellegrini a most zajló ülésszak későbbi programpontjai közé is besorolhatta volna, nem kellett volna áttennie a következő ülésszakra. „A házszabály betartását súrolja a döntése, mivel a mostani ülésszakra is be lehetett volna sorolni ezt a programpontot” – tette hozzá Jaurová azzal, hogy Šimkovičová a lemondására gyűjtött lakossági aláírásokat is ignorálja.

Šimkovičová leváltásáról hétfőn, majd kedden kellett volna tárgyalni, de minden próbálkozásnál határozatképtelen volt a parlament, kevés képviselő jelent meg az ülésteremben, ezért a házelnök a következő ülésszakra sorolta át ezt a programpontot.

A kulturális miniszter visszahívását az ellenzéki PS és az SaS kezdeményezte. Érvelésük szerint a döntéseivel és nyilatkozataival aránytalanul avatkozik be a kultúra szabadságába. Problémásnak tartják a támogatási alapoknál tervezett változásokat is, az intézmények függetlenségét és közszolgálatiságát féltik.

Read More

Post Comment