Search by category:
Egyéb kategória

Új vírus ütötte fel a fejét, már halálos áldozatot is követelt

Új vírus ütötte fel a fejét, már halálos áldozatot is követelt

Karika Alexandra

2024. 02. 13., k – 12:56

Az elhunyt egyike volt annak a hét bejelentett esetnek, melyeknél megjelent az Alaskapox (alaszkai himlő) nevű vírus.

Az állam déli részén fekvő Kenai-félszigetről származó férfit már egy ideje kórházban kezelték, mikor elhunyt – erősítették meg az illetékes hatóságok. A Sky News beszámolója szerint a férfi állapotának elfajulásához hozzájárult, hogy immunrendszere teljesen összeomlott.

A férfi először szeptemberben fordult orvoshoz egy vörös csomóval, melyet a hónaljában talált. Az antibiotikumos kezelés ellenére a tünetei egyre csak súlyosbodtak. Fáradékonyságról panaszkodott, emellett izomfájdalmat tapasztalt a csomó körül és a vállán. A férfit kórházba szállították, mikor észrevették, hogy alig tudja mozgatni a karját. Ezután egyre több himlőszerű kiütés jelent meg a teste bizonyos pontjain.

Vizsgálatok egész sorozatát végezték el rajta, és az egyik tesztje pozitív lett tehénhimlőre. Bár az állapota egy hét kezelés után javulni kezdett, később visszaesett. Az ezután fellépő légzési nehézségek és veseelégtelenség vezettek a halálához. 

Az elhunytnál a fertőzés forrása még nem tisztázott, bár a férfi állítása szerint nemrégiben befogadott egy kóbor macskát, amely megkarmolta őt. Egyesek szerint ez okozhatta az fertőzést. Az esetről készült jelentés szerint a vírus fokozott nemzeti figyelmet érdemel az egészségügy részéről, mivel a kisebb emlősök közt szélesebb körben elterjedt betegségről van szó. 

Az elhunyt egyike volt annak a hét bejelentett esetnek, melyeknél megjelent az Alaskapox (alaszkai himlő) nevű vírus. Az első esetet 2015-ben rögzítették: a felnőtt férfinél nyirokcsomó-duzzanat és kiütések jelentkeztek. Egyik korábbi, szintén a Fairbanks régióból származó beteg sem szorult kezelésre. A tünetek között szerepel a bőrelváltozás, a duzzadt nyirokcsomók és izomfájdalom.

(cas.sk)

Read More

Post Comment