Search by category:
Egyéb kategória

Hatalmas pofon Matovičnak: újabb képviselők távoztak a Szlovákia mozgalomból

Hatalmas pofon Matovičnak: újabb képviselők távoztak a Szlovákia mozgalomból

Kulcsár Péter

2024. 02. 14., sze – 11:21

A Szlovákia mozgalom (korábban OĽaNO) több mint hat volt tagjáról van szó, akik úgy döntöttek, hogy elhagyják a pártot és a saját karrierbe kezdenek.

Igor Matovič mozgalma gyakorlatilag megalakulása óta nem működik egységes pártként. Hiányzik belőle mindenféle pártstruktúra, és olyan ember áll az élén, akivel egyetlen potenciális politikai partner sem kíván szövetkezni. Jelenleg az ellenzék még a kormányellenes tüntetésekre sem hívja meg Matovičot.

A mozgalmat és annak vezetését azonban nemcsak kívülről, hanem belülről is érik kritikák. Az elmúlt években Eduard Heger, Jaroslav Naď, Kristián Čekovský, Andrej Stančík, Alojz Hlina és mások is elhagyták a pártot, mondván, hogy nem tudják megfelelően végezni a munkájukat.

Végleg elbúcsúzott Matovičtól Mária Šofranko, a 2020-as parlamenti választás OĽaNO-s listavezetője, Peter Kremský, a gazdasági bizottság volt elnöke, Vojtech Tóth, Peter Liba és Ján Marosz volt parlamenti képviselők. Szintén távozik a pénzügyminisztérium szolgáltatási hivatalának volt főtitkára, Veronika Gmiterko. A döntést egy kritikus levél kísérte, amelyet nemcsak a mozgalom vezetőségének, hanem a nyilvánosságnak és a médiának is címeztek.

A kilépő tagok szerint az utolsó csepp a pohárban Igor Matovič azon döntése volt, mely szerint indul az elnökválasztáson. „Ezt a megközelítést a helyzet jelentőségének félreértésének tartjuk. Számunkra a más véleményen lévő emberek nem ellenségek; nagyon fontosnak tartjuk az együttműködést és a tisztességes vitát. Nem értünk egyet azzal, hogy másokkal visszaéljenek személyes célok elérése érdekében, és a tagokat puszta számoknak tekintsék, akiket könnyen le lehet cserélni” – írták a levélben.

A Szlovákia mozgalom a következőképpen reagált a kiritkákra: „A mozgalom korrupcióellenes szabályai nem tették lehetővé, hogy teljesítsük volt kollégáink követeléseit. További politikai karrierükhöz sok sikert kívánunk nekik!”

(pluska)

Read More

Post Comment