Search by category:
Egyéb kategória

Amerikai hírszerzés szerint Oroszország nukleáris űrfegyvert fejleszt

Amerikai hírszerzés szerint Oroszország nukleáris űrfegyvert fejleszt

Mészáros Richárd

2024. 02. 15., cs – 09:14

Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország nukleáris űrfegyvert fejleszt – jelentette szerdán több amerikai tömegtájékoztatási eszköz meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

A hírszerzési értesülések szerint Oroszország űrbe telepíthető műholdelhárító nukleáris fegyvert próbál meg kifejleszteni, amely fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok és más országok nemzetbiztonságára.

A műholdak elleni űrbázisú nukleáris rendszerek potenciálisan működésképtelenné tehetik az amerikai távközlést és hírszerzést – jelentette a Fox News hírtévé.

A The New York Times szerint az Egyesült Államok tájékoztatta a kongresszust és európai szövetségeseit az orosz nukleáris kapacitásokkal kapcsolatos új hírszerzési információkról. Az új nukleáris képességek fejlesztés alatt állnak, és még nincsenek az űrbe telepítve – írt a lap, amelynek egy illetékes azt mondta, hogy az új fegyverek egyelőre nem jelentenek közvetlen veszélyt.

A titkosszolgálati információk azután láttak napvilágot, hogy Mike Turner képviselő, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke szerdán szokatlan és rejtélyes nyilatkozatot adott ki, amelyben „komoly nemzetbiztonsági fenyegetésre” figyelmeztetett.

„Kérem, hogy Biden elnök oldja fel a fenyegetéssel kapcsolatos összes információ titkosítását, hogy a kongresszus, a kormányzat és szövetségeseink nyíltan megvitathassák a fenyegetésre való reagáláshoz szükséges intézkedéseket” – mondta Turner a nyilatkozatban

A republikánus képviselő nemrégiben tért vissza egy kétpárti kongresszusi küldöttség ukrajnai látogatásáról, amely után figyelmeztette képviselőtársait, hogy az orosz megszállók elleni harcban Ukrajna számára fogytán az idő.

A Biden-kormányzat egyre élesebben bírálja a képviselőház republikánusait, amiért azok megakadályozhatják a szenátus által elfogadott 95 milliárd dolláros törvényjavaslatot, amely Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtana támogatást. A törvényjavaslat támogatói szerint az Egyesült Államok többek közt azért támogatja Ukrajnát, hogy szembeszegüljön az Ukrajnán túlmutató orosz fenyegetésekkel is.

Mike Johnson, a képviselőház elnökének elmondása szerint nem fogja elsietni a szenátusi törvényjavaslat megszavazását. „Nyugodt kezek a kormánynál. Dolgozunk rajta, és nincs ok a riadalomra” – mondta.

Mark Warner és Marco Rubio a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata elnöke és republikánus alelnöke közös nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentették, hogy testületük rendelkezik a kérdéses hírszerzési adatokkal, amely szigorúan figyelemmel kíséri az ügyet.

Jake Sullivan, Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója nem kívánt konkrétumokkal szolgálni a friss hírszerzési értesüléseket illetően.

Read More

Post Comment