Search by category:
Egyéb kategória

VIDEÓ: Több száz tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban

VIDEÓ: Több száz tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban

Balaskó Réka

2024. 02. 20., k – 11:52

Többen Alekszej Navalnij halála miatt vonultak az utcákra.

Csak Szentpéterváron az orosz bíróságok 154 embert ítéltek 14 napos börtönbüntetésre, de az ország egészében még többre becsülhető azok száma, akiket Putyin legnépszerűbb bírájának halála vitt az utcákra.
A tüntetőket állítólag azzal vádolják, hogy megsértették a tiltakozásellenes törvényeket. A Navalnij emlékére rendezett spontán tüntetések miatt csak Moszkvában és Szentpéterváron több mint 400 embert vettek őrizetbe.

This is what’s happening in Russia after #Navalny‘s murder.This is what happened in America when Trump wanted to teach protesters a lesson.This is what’s will happen to us if Trump gets power again.Freedom is on the ballot this November.Vote accordingly. pic.twitter.com/3l3uNWmkZU— Marmel (@Marmel) February 16, 2024

Navalnij halálát az orosz börtönszolgálat február 16-án, pénteken jelentette be. Közleményük szerint sétálás közben lett rosszul, és azonnal elvesztette az eszméletét. Navalnij csapata szerint azonban az ellenzéki politikus gyilkosság áldozata lett.
Navalnij Vlagyimir Putyin elnök rendszerének egyik leghangosabb bírálója volt, és sikerült széles körű tiltakozásokat kezdeményeznie. 2021 elején börtönözték be, miután visszatért Oroszországba Németországból, ahol korábban novicsok idegméreggel mérgezték meg.

 

Kapcsolódó cikkünk

A néhai orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij hozzátartozóit már harmadik napja nem engedik hozzáférni a holttesthez – közölte hétfőn az elhunyt politikus szóvivője, hozzátéve, hogy édesanyját nem engedték be a halottasházba, ahol vélhetően a holttestet őrzik.

„Alekszej anyja és az ügyvédei ma kora reggel érkeztek a halottasházba. Nem engedték be őket. Az egyik ügyvédet szó szerint kilökték az épületből. Amikor megkérdeztük a személyzetet, hogy Alekszej holtteste ott van-e, nem válaszoltak” – közölte a közösségi médiában Navalnij szóvivője, Kira Jarmis.

Beszámolója szerint a a nyomozók arról tájékoztatták édesanyját és ügyvédeit, hogy a Navalnij halálával kapcsolatos vizsgálatot meghosszabbították. „Nem tudjuk, meddig fog ez tartani. A halál oka még mindig tisztázatlan. Hazudnak, húzzák az időt, és nem is titkolják” – tette hozzá.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus pénteken 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Azóta volt börtönben, hogy 2021 elején visszatért Oroszországba, és egészségi állapota hónapok óta romlott. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt.

Holttestét a büntetőtelepről Szalehard városába, a körzet székhelyére vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók.

Édesanyja, Ljudmila Navalnaja még szombaton egy ügyvéddel a távoli büntetőtelepre utazott.

Read More

Post Comment