Egyéb kategória

🔮ÉLƐ: Ezrek vesznek rĂ©szt a Kuciak-gyilkossĂĄg hatodik Ă©vfordulĂłja alkalmĂĄbĂłl rendezett megmozdulĂĄson

🔮ÉLƐ: Ezrek vesznek rĂ©szt a Kuciak-gyilkossĂĄg hatodik Ă©vfordulĂłja alkalmĂĄbĂłl rendezett megmozdulĂĄson

MĂ©szĂĄros RichĂĄrd

2024. 02. 21., sze – 17:05

A TisztessĂ©ges SzlovĂĄkiĂĄĂ©rt mozgalom az orszĂĄg szĂĄmos pontjĂĄn hirdetett demonstrĂĄciĂłt, hogy a hat Ă©vvel ezelƑtt meggyilkolt oknyomozĂł ĂșjsĂĄgĂ­rĂłrĂłl, JĂĄn KuciakrĂłl Ă©s jegyesĂ©rƑl, Martina KuĆĄnĂ­rovĂĄrĂłl emlĂ©kezzenek meg.

17:32 – A pozsonyi SzabadsĂĄg tĂ©rre a megmozdulĂĄs kezdetĂ©t követƑen is nagyon sokan Ă©rkeznek. BĂĄr a tömeg mĂ©retĂ©t, a tĂ©r rendkĂ­vĂŒli tagoltsĂĄga miatt, nagyon nehĂ©z megĂĄllapĂ­tani, Ășgy becsĂŒljĂŒk, 7–10 ezren vesznek rĂ©szt az esemĂ©nyen.

17:28 – Pavol Szalai, a Riporterek HatĂĄrok NĂ©lkĂŒl kĂ©pviselƑje a tĂŒntetĂ©sen arrĂłl beszĂ©lt, hogy mĂĄs orszĂĄgokban is vannak atrocitĂĄsok az ĂșjsĂĄgĂ­rĂłk ellen. A mĂĄltai Daphne Caruana GaliziĂĄt emlĂ­tette, akit Kuciakhoz hasonlĂłan a munkĂĄja miatt gyilkoltak meg. Szalai arrĂłl beszĂ©lt, az ĂșjsĂĄgĂ­rĂłk munkĂĄja szĂŒksĂ©ges ahhoz, hogy a nyilvĂĄnossĂĄg megfelelƑen tĂĄjĂ©kozĂłdhasson a közĂŒgyekrƑl.

17:23 – KostolnĂœ felolvasta nĂ©hĂĄny ĂșjsĂĄgĂ­rĂłnak a nevĂ©t, aki a megmozdulĂĄst tĂĄmogatja, a tömeg hangos tapssal Ă©s a „KöszönjĂŒk” – rigmus skandĂĄlĂĄsĂĄval vĂĄlaszolt.

17:19 – „Hat Ă©ve meggyilkoltĂĄk a kollĂ©gĂĄnkat” – az ĂșjsĂĄgĂ­rĂłk nevĂ©ben a pozsonyi megmozdulĂĄson Balog BeĂĄta, a Sme napilap fƑszerkesztƑje Ă©s MatĂșĆĄ KostolnĂœ, a DennĂ­k N napilap vezetƑje szĂłlalt fel. Balog arra emlĂ©keztetett, KuciakĂ©kat azĂ©rt gyilkoltĂĄk meg, mert az akkori Fico-kormĂĄny korrupciĂłs ĂŒgyeit tĂĄrta fel. „Fico maffiaĂĄllama nĂ©lkĂŒl ez nem lett volna lehetsĂ©ges” – mondta Balog, amire a tömeg hangos skandĂĄlĂĄsba kezdett: „ElĂ©g volt FicĂłbĂłl” – skandĂĄltĂĄk az emberek.

17:15 – Zlatica KuĆĄnĂ­rovĂĄ, a meggyilkolt lĂĄny Ă©desanyja a tĂŒntetĂ©sen arrĂłl beszĂ©lt, meg van gyƑzƑdve arrĂłl, hogy a gyilkossĂĄgot Marian Kočner nagyvĂĄllalkozĂł rendelte meg. Kočner ugyan börtönben ĂŒl, de nem a gyilkossĂĄgi ĂŒgyben Ă­tĂ©ltĂ©k el. Zlatica KuĆĄnĂ­rovĂĄ szintĂ©n bĂ­rĂĄlta a hivatalban lĂ©vƑ kormĂĄnyt.

17:12 – A fƑvĂĄrosban összehĂ­vott megmozdulĂĄs csendesen indult, az emberek eleinte nem skandĂĄltak, a megmozdulĂĄs a kegyeleti jellege erƑsen Ă©rezhetƑ volt. ElsƑkĂ©nt a kĂ©t meggyilkolt fiatal csalĂĄdja lĂ©pett a szĂ­npadra. A tömeg hosszas tapssal fogadta Ƒket. Jozef Kuciak, JĂĄn Kuciak Ă©desapja arrĂłl szĂĄmolt be, hogy milyen nehĂ©zsĂ©gekkel nĂ©ztek szembe a nyomozĂłk a gyilkossĂĄgi ĂŒgy felderĂ­tĂ©se sorĂĄn. Majd a jelenlegi kormĂĄny tagjait kritizĂĄlta, akik szerinte nem megfelelƑen jĂĄrtak el. A hivatalban lĂ©vƑ kormĂĄny tagjainak emlĂ­tĂ©sekor a tömeg hangos skandĂĄlĂĄsba kezdett. „SzĂ©gyen” – kiabĂĄltĂĄk az emberek.

17:08 – A pozsonyi megmozdulĂĄs helyszĂ­nĂ©n mĂĄr az esemĂ©ny kezdete elƑtt körĂŒlbelĂŒl 5–6 ezren gyƱltek össze. A pozsonyi SzabadsĂĄg tĂ©rre összehĂ­vott demonstrĂĄciĂł egy perces nĂ©ma csenddel indult.

Read More

Post Comment