Search by category:
Egyéb kategória

Vágsellyén ismét terítéken volt a pénzbírság és a közlekedési helyzet

Vágsellyén ismét terítéken volt a pénzbírság és a közlekedési helyzet

Száz Ildikó

2024. 02. 21., sze – 10:09

Vágsellye |

Képviselői eskütétellel kezdődött az idei első önkormányzati ülés Vágsellyén. Jozef Belický, Vágsellye polgármestere arról tájékoztatta a testületet, hogy január 21-én írásbeli értesítést kaptak a városházára Miloslav Kollár képviselőtől, aki lemondott a mandátumáról. Jakub Matajs lett az 1-es számú választókörzet egyik új képviselője, aki sorban a legtöbb érvényes szavazatot kapta az adott körzetben.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a város önkormányzata, amiért pénzbírságot róttak ki rá a bérlakások építése miatt” – mondta Jozef Belický polgármester, válaszolva Róbert Čibrik (Tím kraj Nitra) képviselői interpellációjára, aki arra volt kíváncsi, milyen lépéseket tett a város. Százötven bérlakást építettek az Állami Lakásfejlesztési Alap támogatásával a Vágkirályfai úton. A beruházással kapcsolatos problémák 2018-ban kezdődtek, amikor 339 150 eurós bírságot rótt ki a városra a Közbeszerzési Hivatal. Ennek oka a közbeszerzési eljárással kapcsolatos előírások állítólagos megszegése volt. A legfelsőbb bíróság megerősítette a kerületi bíróság korábbi döntését, helyt adva a közbeszerzési hivatal beadványának. Jozef Belický már tavaly januárban hangsúlyozta, hogy Vágsellye további jogi lépéseket fontolgat. Az akkor érvényes jogszabályokkal összhangban más településekhez hasonlóan a járási székhelyen is úgy döntöttek, kész lakásokat vásárolnak. Öt hónappal az adásvételi szerződés aláírását követően kiegészítették a közbeszerzési törvényt azzal, hogy ez az eljárás a már létező ingatlan esetében nem lehetséges. Belický az idei első önkormányzati ülésen is elmondta, hogy az Állami Lakásfejlesztési Alapból kapott pénzt egyenesen a kivitelező kapta. Több település is érintett a dologban, másokat is megbírságoltak. Vágsellye azért kapta a legmagasabb pénzbírságot, a beruházás 5 százalékának megfelelő összeget, mert itt építtették a legtöbb bérlakást.

Rendőri ellenőrzés

Az interpellációk keretében Gabriel Lacková független képviselő arra kérte a város vezetését, hívja fel az állami és a városi rendőrség figyelmét egyaránt a nagyszabású átépítés alatt álló vasútállomás környékére. Véleménye szerint februárban és márciusban fokozottabban ellenőrizhetnék a közlekedési szabályok betartását az autóbusz-megállók, illetve a nemrég megnyitott parkoló területén, valamint a nemrég ismét megnyitott bekötőutak környékén. A város vezetése biztonsági kamerák és a rendőrség segítségével felügyeli ezt a területet. Jozef Belický elmondta, hamarosan találkozik a rend őreivel, hogy egyeztessék a lépéseket. A veszélyes tetőszerkezetű városi fedett uszoda kapcsán is vannak fejlemények, az idegenforgalmi és sportminisztérium vezetése hamarosan a városba látogat és terepszemlét tart a sportlétesítményben, amelyből országos jelentőségű komplexum válhatna.

Képviselői jutalmak

Szalay Péter független képviselő javaslatára három programpontot levettek a napirendről a vágsellyei képviselők. Az egyik programpont a képviselői jutalmakat érintette, havi 200-300 eurós összegről van szó, melyet csökkenteni szerettek volna. Néhány ellenzéki képviselő a polgármesteri jutalmak csökkentéséről is tárgyalni próbált, de ezt a programot is levették a napirendről. Szalay Péter a képviselői jutalmak kapcsán azzal érvelt, hogy a legtöbb képviselő rendszerint olyan közérdekű aktivitásokat támogat, melyek gyerekek megsegítésével, szociális gondozással, vagy környezetvédelemmel kapcsolatosak. Szó volt továbbá arról, hogy az egykori közlekedési pályánál hatemeletes épületet emelne egy beruházó, ami ellen a lakosok már most tiltakoztak. A képviselők nem tárgyaltak a városrendezési terv módosításáról – amellyel megakadályoznák a hatszintes épület megépítését – mondván, hogy míg nem látják a beruházó ezzel kapcsolatos terveit, felesleges riadalmat kelteni. Az utóbbi időben a lakosok nem csak a tervezett beruházás ellen tiltakoztak, hanem a Štúr és a Vágkirályfai utcák kereszteződésénél tervezett változások sem tetszettek nekik. A közlekedésrendészet képviselőivel való találkozást követően úgy döntött a város, hogy továbbra is egyirányú marad a forgalom a két utcában, nem változtatnak rajta. Belický tájékoztatása szerint várhatóan májusban bontják szét a meglévő kereszteződést, és az útkarbantartók csaknem három hónapig dolgoznak majd az új körforgalmi csomópont megépítésén.

Read More

Post Comment